Genel

Hava savunma sistemi Demir Kubbe nedir, nasıl çalışır?

Demir Kubbe, İsrail’in kısa menzilli roket ve topçu mermilerine karşı geliştirdiği gelişmiş hava savunma sistemidir...

Abone Ol
Demir Kubbe, İsrail’in kısa menzilli roket ve topçu mermilerine karşı geliştirdiği gelişmiş hava savunma sistemidir. Rafael Advanced Defense Systems ve İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi tarafından tasarlanan bu sistem, 2011 yılında hizmete girdiği günden bu yana dikkatleri üzerine çekmiştir.

Gazze Şeridi ve Lübnan sınırından atılan roketlere karşı etkili bir savunma hattı oluşturarak, atılan roketlerin yüzde 90’ını başarıyla durdurmuştur. İşte Demir Kubbe'nin tüm detayları:

Kütahya Haber’in en güncel haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

Demir Kubbe'nin Bileşenleri ve İşleyişi

1. Tespit ve İzleme Radarı

Elta Systems tarafından geliştirilen bu radar, gelen tehditleri hızla tespit ve takip eder. EL/M-2084 model radar, çoklu tehditleri aynı anda algılama ve BMC’ye hızlı veri sağlama yeteneğine sahiptir.

2. Savaş Yönetimi ve Silah Kontrolü (BMC)

İsrailli yazılım şirketi mPrest Systems tarafından geliştirilen bu sistem, radar verilerini analiz eder ve roketin muhtemel düşüş noktasını hesaplar. Tehdit algılandığında, fırlatma birimine füze ateşleme emri verilir.

3. Füze Atış Birimi

Bu ünite, elektro-optik sensörlere sahip Tamir füzelerini fırlatarak tehditleri havada imha eder. Füze sistemleri yüksek manevra kabiliyetine sahiptir ve hedefe doğru yönlendirilirken yüksek başarı oranı gösterirler.

Demir Kubbe'nin Maliyeti

Demir Kubbe’nin her bir füzesi yaklaşık 50 bin dolardır. Fırlatıcı sistem dahil ünite başı üretim maliyeti ise yaklaşık 50 milyon dolardır. Karşılaştırma açısından, ABD yapımı Patriot füzesinin yalnızca bir tanesi 4 milyon dolar, tüm sistem ise 1 milyar dolar civarındadır. Bu bağlamda, Demir Kubbe maliyet açısından daha uygun olarak değerlendirilebilir.

Kullanıcılar ve Uluslararası İlgi

Demir Kubbe, yalnızca İsrail’de değil, uluslararası alanda da büyük ilgi görmüştür. ABD’nin bu sistemden satın aldığı bilinirken, Azerbaycan ve Romanya gibi ülkelerle de satış görüşmeleri yapılmıştır. NATO ve Güney Kore de bu savunma sistemini almak istediklerini açıklamıştır.

Gelecek Gelişmeler

İsrail, Demir Kubbe’yi daha da ileri taşıyarak Sa’ar 6 sınıfı korvetler gibi deniz platformlarında kullanmayı planlamaktadır. Ayrıca, Barak 8 füze sistemi ile birlikte entegre bir savunma ağı oluşturarak gaz platformlarını koruma altına almayı hedeflemektedir.