5000 yıl öncesine dayanan bir çeşit akupunktur yöntemi olan hacamat, derinin bir nester yardımı ile çizilip ağzı geniş bir bardak, kavanoz veya şişe ile oluşturulan emme gücüyle kanın çekilmesi şeklinde yapılır. Geleneksel olarak ağrı, sızı veya hastalık olan organa yakın yerlere yapılır.
Kütahya Haber’in en güncel sağlık haberlerini almak için buraya tıklayabilirsiniz.Hacamat Günleri Nelerdir, Ne Zaman Yapılır?
2024 hacamat takvimi
Sünnet olan hacamat günleri, 1 Ocak Pazartesi ve 29 Ocak Pazartesi olarak belirlenmiştir. Ayrıca, 2 Ocak, 4 Ocak, 7 Ocak, 8 Ocak, 9 Ocak, 11 Ocak, 28 Ocak ve 30 Ocak tarihlerinde de hacamat yaptırılabilir. 2 Ocak 2024 tarihinde de hacamat uygulaması mümkündür.
İslam alimleri, Efendimiz ( S.A.V ) ‘in, hicri 17-19 ve 21. günlerinde hacamat yaptırdığı konusunda görüş bildirmişlerdir.
Hastalık durumunda ve ağrı şikayetlerinde ise, hicri gün beklenmeden en kısa sürede hacamat yapılması tıbbi açıdan daha uygun olup, aynı zamanda sünnettir.
Hacamat neye faydaları var?
Hacamat kan üretimiyle görevli organları (kemik iliği, karaciğer, dalak) uyarır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, vücuda direnç kazandıracak mekanizmaları tetikleyerek ağrıları giderir, hastalıkları önleyici mekanizmaları uyarır. Kas-iskelet sistemi hastalıklarına bağlı ağrıların tedavisinde kullanılabilir.
Hacamat kimlere yapılır kimlere yapılmaz?
Kan tutan kişilere, kalp pili takılı hastalara, panik atak geçirenlere, düşük tansiyon hastalarına, kemoterapi görenlere, hamilelere, organ nakli olanlara, 12 aydan küçüklere, kanın pıhtılaşma zamanı düşük olan kişilere, bazı durumlar hariç 60 yaş üzerinde olan kişilere hacamat tedavisinin uygulanması önerilmemektedir.
İlk defa hacamat nereye yapılır?
Hacamat hangi bölgelere yapılır? Hacamat için en faydalı yerin iki kürek arasının 10 cm üstü olarak söylenir. Daha çok sırt bölgesinden yapılan hacamat, rahatsızlığın olduğu bölgelere de uygulanır. İki kulak arası ile kalbin arkası da hacamat için önerilen yerlerdendir.
Hacamat riskleri nelerdir?
Ayrıca deride kesi yapılması nedeni ile deriye veya kana mikrop bulaşma riski de mevcuttur. Özellikle steril olmayan şekilde yapılan hacamat ile hepatit, HIV (AIDS), frengi gibi kan teması ile geçen hastalıkların bulaşma riski de mevcuttur.
Hacamat sonrası neler yasak?
Hijyen koşullarına dikkat edilmesi yeterlidir. Hacamattan sonraki 2 – 3 gün, proteinden ve yağdan zengin gıdalar (et, süt, süt ürünleri vb) tüketilmemelidir.Hacamattan sonra sirkeli su veya bal şerbeti içmek çok faydalıdır, her iki gıdanın ortak özelliği damar açıcı olmasıdır.
Hacamat sonrası neden duş alınmaz?
Ayrıca, kesikler üzerinde oluşan kabuklar silinmez ve enfeksiyona yol açmamak için hacamattan sonraki 24 saat içinde banyo yapılmaz. Hacamattan sonra 1 - 2 saat yemek yenilmez ve uyulmaz.
Hacamat kaç seansta faydalı olur?
Vücudunda ciddi rahatsızlığı olan insanlar ayda 1 kez olmak şartıyla 5 veya 7 seans hacamat yaptırarak maksimum faydayı görebilirler. Kronik rahatsızlığı olan hastalarda 10-15-20 günde bir ara vermeden yapılan hacamatlar kişinin sağlığını tehlikeye sokar. Bu sebeple en az ayda bir yapılması önerilir.
Hangi bölgeye hacamat uygulanmaz?
Hangi Bölgelere Hacamat Yapılmaz? Kafanın üst bölgesinde (bıngıldak) ve ense çukurunda hacamat uygulamasının gerçekleştirilmesi sakıncalıdır. Bu noktalarda yapılan her müdahale akıl hastalıklarına ya da zihinsel problemlere neden olabilmektedir.
İlk defa hacamat kaç kupa yapılır?
Rastgele kupa atılmaz. Hacamat yapılan bölgeye ve bölgelere arka arkaya iki veya üç kez kupa vurmak zorunludur. ilk vurulan kupalar yüzeydeki temiz ince kanı çeker ve arkadan gelecek olan toksin ve ağır metallere yolalrı açar. ilk atılan kupanın görevi budur.
Hacamat yan etkileri nelerdir?
Hacamat hiçbir yan etkisi olmayan son derece doğal bir tedavi yöntemidir. Geleneksel ve tamamlayıcı tedavi yöntemleri içinde hacamat hemen her türlü hastalığın tedavisinde rahatlıkla kullanılır ve fayda bakımından en üst sırada yer alır.
Hacamat öncesi cinsel ilişki neden yasak?
Böylece kan akışı daha kolay sağlanır. Uygulamadan bir gün önce et ve süt ürünlerinin tüketimi bırakılmalıdır. Hacamat tedavisi önce cinsel ilişkiden kaçınılması gerekir çünkü cinsel ilişki sonrasında kan akışı yavaşlar.
Hacamat acıtır mı?
Bu vakumlama ciltte dolaşımı arttırıp ağrı duyusunu azaltır. Cilt üzerine 5mm derinliğinde 1 cm uzunluğunda çizik şeklinde kesi atılır. Ağrı duyusu azalmış cilde yapılan bu hafif dokunmalar yok denecek kadar az ağrı oluşturur.
Kuyruk sokumu hacamat ne işe yarar?
Kuyruk sokumu bölgesine yapılan hacamat prostat, basur, adet düzensizliği sorunlarına iyi gelir. Bel bölgesine yapılan hacamat kadın- erkek hastalıkları, idrar tutamama, cinsel isteksizlik, cinsel performansı yükseltmeye iyi gelir.
Hacamat karaciğeri temizler mi?
Özellikle sırttan uygun noktalardan yapılan hacamat karaciğer temizliğinde çok büyük katkı sağlar. Düzenli hacamat yaptıran kişilerde damarlarda plaklar oluşmaz ve tıkanıklık olmaz. Damar tıkanıklığı şikayeti olan bir kişi 1 seansta 40 yıllık toksinlerden kurtulmayı beklememelidir.
Kuranda hacamat geçiyor mu?
"Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Şifa üç şeydedir: Bal şerbeti, kan aldırma (hacamat), ateşle dağlama.
Hacamat izi kalır mı?
Hacamattan sonra iz kalır mı? Hayır. Doğru bir şekilde yapılan hacamat uygulamasından sonra deride iz kalması beklenmez. Cilt altına doğru derinlikte yapılan insizyonlar, ciltte yara izleri oluşmasına engel olur.