Ekonomi

Girişimci iş insanı, çiftçileri aronya yetiştiriciliğine yöneltti

Aronya yetiştiren Ercümet Oğuz'un girişimini gören çiftçiler de atıl durumdaki topraklarını bu ürünle buluşturdu.

Abone Ol

Kastamonu'nun Şenpazar ilçesinde, İstanbul'daki fabrikasını bırakarak aronya yetiştiriciliğine başlayan iş insanı Ercüment Oğuz’un girişimi, bölgedeki çiftçiler için ilham kaynağı oldu. Oğuz’un 3 yıl önce attığı bu adım, Şenpazar'ı "aronya ilçesi" haline getirdi ve çiftçileri bu katma değerli ürünü yetiştirmeye teşvik etti.

Paslanmaz çelik üretimi yapan 40 yıllık bir firmaya sahip olan Oğuz, Kovid-19 salgını sürecinde memleketi Şenpazar’a dönerek yatırım yapmaya karar verdi. Engebeli ve atıl durumdaki arazileri kiralayan Oğuz, bu topraklarda aronya yetiştirmeye başladı. Bugüne kadar 65 dönüm araziye 21 bin 500 aronya fidanı diken Oğuz, bu yatırımını bölgedeki diğer çiftçilere de örnek teşkil etmesi amacıyla gerçekleştirdi.

Oğuz’un bu girişimi, Şenpazar’daki çiftçilerin de ilgisini çekti. Ekonomik değeri az olan ya da boş bırakılan topraklara aronya dikmeye başlayan çiftçiler, ilçede toplamda 100 dönümden fazla araziyi aronya ile buluşturdu. Oğuz, İstanbul'da doğup büyüdüğünü, ancak ata topraklarına dönerek bu toprakları tarımsal olarak değerlendirmek istediğini belirtti.

Şenpazar’da 2021 yılında diktiği aronya fidanlarının artık ağaç haline geldiğini ifade eden Oğuz, "Bu ata toprakları uzun yıllardır işlenmemişti. Genç nüfusun metropollere göç etmesiyle bu araziler atıl hale gelmişti. Bu durum, tarım arazilerimizi kaybetme noktasına getirdi. Burada bir fark yaratmak, katkı sağlamak istedim. En büyük amacım da örnek olmaktı," dedi. Oğuz, aronyanın "sağlık meyvesi" olarak bilindiğini ve yüksek katma değerli bir ürün olduğunu vurguladı.

Oğuz, Kastamonu’yu sarımsaktan sonra aronya ile de tanınan bir il haline getirmeyi hedeflediğini belirtti. "Şenpazar ilçesi ile birlikte Kastamonu’nun diğer ilçelerinde de aronya yetiştiriciliği konusunda ilgi artıyor. Bu durum beni çok mutlu ediyor. En büyük hedefim, gençleri tarımla buluşturmak ve bu bölgeyi tarımsal açıdan cazibe merkezi haline getirmek," diye konuştu.

Şenpazar’daki tarım arazilerinin engebeli yapısına dikkat çeken Oğuz, bu bölgenin endüstriyel tarıma uygun olmadığını, bu yüzden birçok arazinin orman haline geldiğini ifade etti. Oğuz, "Bu anlamda yaptığımız çalışmalar çok önemli bir örnek oluşturuyor. Emeğimizi ve çabamızı gören insanlar, yavaş yavaş aronyaya yönelmeye başladılar. Şenpazar, aronya yetiştiriciliği ile turizm ve ekonomi açısından da değer kazanacak," dedi.

Salman Köyü Muhtarı Şeref Öztürk ise 14 yıl önce İstanbul’dan Şenpazar’a geldiğini belirterek, Ercüment Oğuz ile tanışmasının ardından aronya yetiştiriciliğine ilgi duyduğunu anlattı. Hafriyat işi ile uğraşan Öztürk, Oğuz’un tarlasını hazırlama aşamasında bu bitkiyi tanıdığını ve kendisinin de 40 dönüm arazisine aronya diktiğini söyledi.

Öztürk, aronyanın bölgede hızla yayıldığını ve Şenpazar’ın bu alanda daha da gelişeceğine inandığını belirterek, "Köyümde ve çevrede aronya fidanı dikerek bu işi denemek isteyen birçok kişi var. Ercüment Bey sayesinde Şenpazar gerçekten bir aronya ilçesi haline geldi," dedi.