Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“GIDA İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN HAREKETE GEÇMELİYİZ”

İklim krizleri ve yanlış

İklim krizleri ve yanlış politikalar sonucunda kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya kalındığını belirten GIDABİRDER Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Cihan: “GIDABİRDER olarak, gitgide büyüyen gıda krizinin önüne geçmek için ilk adımın; gıda israfını önlemek için harekete geçmek olduğuna inanıyoruz” dedi.

Genç Grup Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı, Kütahya Yeşilay Spor Altyapıdan Sorumlu Asbaşkanı ve GIDABİRDER Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Cihan, her yıl 16 Ekim’de dünya genelinde kutlanan “Dünya Gıda Günü” nedeniyle yazılısı basın açıklamasında bulundu. Bu yılın temasının “Gıdanın Geleceği Elimizde” olarak belirlendiğini söyleyen Eyüp Cihan, dünya genelindeki kıtlık tehlikesine karşı uyarılarda bulundu.

“GIDAYA ULAŞMAK ZORLAŞIYOR”

Başkan Cihan, iklim krizleri ve yanlış politikalar sonucunda kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya kalındığını, güvenilir gıdaya ulaşmaktaki zorluklar ve eşitsizliklerin her gün daha da büyüdüğünü aktardı. Cihan: “Ne yazık ki iklim krizi, tarım kaynaklarının doğru kullanılmaması, plansız üretimler, tüketim çılgınlığı ve hem bireysel hem de toplumsal gıda israfları sonucunda güvenilir gıdaya ulaşım oranları oldukça düşmüştür. Hem ülkemizde hem de dünyanın birçok noktasında insanlar sağlıklı beslenme için gerekli olan gıdaya ulaşamamaktadır. Ulaşabilen insanlar ise güvensiz, sağlıksız gıda ile karşılaşmaktadır. GIDABİRDER olarak, gitgide büyüyen gıda krizinin önüne geçmek için ilk adımın; gıda israfını önlemek için harekete geçmek olduğuna inanıyoruz. Bu ilk adımın, hem kolay hem de etkili olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAMI GEREKEN SEVİYELERE ULAŞAMADI”

Gıda krizinin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için daha kapsamlı ve organize adımların atılması gerektiğine vurgu yapan Eyüp Cihan: “Bu adımlar için kamu ve sanayi otoriteleri, gıda üreticileri, sivil toplum kuruluşları ve odaları ile hep beraber hareket edilmesi şarttır. Tek taraflı olarak bu adımların başarıya ulaşması imkânsızdır. Güvenilir gıdanın sağlanması ve toplumlar tarafından güvenilir gıdaya ulaşılması konusunda en önemli etkenlerden biri de gıda mühendisleri ve sektörde çalışan teknik personeldir. Bugün gıda mühendisleri gıda sektöründe her kolda ve alanda yer almaktadır.  Doğru hammaddenin satın alınması, üretimin en verimli şekilde planlanması, proseslerin gerçekleştirilmesi, kalite güvence ve kontrollerin yürütülmesi, satış ve pazarlama alanında, kamuda ve özel sektörde denetim konularında gıda mühendisleri güvenilir gıda için çok güzel işlere imza atmaktadır. Buna rağmen ne yazık ki ülkemizde hala gıda mühendisi istihdamı gereken ve yeterli seviyelere ulaşamamıştır” diye konuştu.

“GÜVENİLİR GIDANIN GÜVENCESİ, GIDA MÜHENDİSİ”

Cihan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Karşı karşıya olduğumuz gıda krizinin önlenmesinde önemli bir göreve sahip olan gıda mühendislerinin, önümüzdeki dönemlerde gerek kamu gerekse özel sektörde istihdamın artırılmasını, çalışma koşullarının iyileştirilmesini tüm meslektaşlarımız adına talep etmekteyiz. Her zaman hem faaliyetlerimiz hem de demeçlerimiz ile dile getirdiğimiz istihdam konusunu ve talebimizi bir kez daha 16 Ekim Dünya Gıda Gününde, ilgili mercilere sunarız. ‘Güvenli ve Sürdürülebilir Gıda’ için bireysel ve toplumsal olarak farkındalık sahibi olduğumuz, kamuda ve özel sektörde otoritelerin daha duyarlı olduğu, ‘Güvenilir Gıdanın Güvencesi, Gıda Mühendisi’ sloganıyla sivil toplum kuruluşlarının aynı yolda birbirine destek alarak yürüdüğü daha aydınlık yarınlar dileyerek herkesin 16 Ekim Dünya Gıda gününü kutlarız. Unutmayalım ki bireyden topluma, tarladan çatala, gıdanın geleceği hepimizin elinde.”