Türkiye

Geri dönüşüm tesisinde "sıfır atık" temalı defile

Diyarbakır'da sıfır atık konseptine odaklanan bir defile düzenlendi. Mankenler, plastik poşetler, sıva filesi, ip, kağıt ve takvim yaprakları gibi geri dönüştürülmüş atık malzemelerle hazırlanan gelinlik ve kıyafetleri sergiledi.

Abone Ol

Diyarbakır'da geri dönüşüm tesisinde, "sıfır atık" konseptine odaklanan bir defile düzenlendi. Mankenler, plastik poşetler, sıva filesi, ip, kağıt ve takvim yaprakları gibi geri dönüştürülmüş atık malzemelerle hazırlanan gelinlik ve kıyafetleri sergiledi.

2017 yılında Emine Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi çerçevesinde, geri dönüşüm kültürünün yaygınlaştırılması için çeşitli çalışmalar sürdürülüyor.

Diyarbakır'da gelinlik tasarımı ve üretimi yapan firma, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü'nde "Sıfır Atık Bilinciyle Yaratıcılık" temasıyla gerçekleştirdiği defilede, plastik poşet, sıva filesi, ip, kağıt ve takvim yaprakları gibi atık malzemelerden hazırladığı 6 parça gelinlik ve kıyafeti tanıttı.

Bir geri dönüşüm tesisinde, atıklar arasında düzenlenen defilede mankenler, geri dönüştürülmüş malzemelerden tasarlanmış gelinlik ve renkli kıyafetleri giydi.

"Poşetten gelinlikle podyumdayım"

Atık malzemelerden yapılan kıyafetleri giyen mankenlerden Sena Selen Bener 6 yıldır Diyarbakır başta olmak üzere birçok ilde podyuma çıkarak, kıyafetleri tanıttığını ifade etti.

Normalde defilelerde podyuma şık ve parıltılı kıyafetlerle çıktığını ifade eden Bener, "İlk defa bir geri dönüşüm tesisinde poşetten yapılmış bir gelinlikle çıktım. Poşetten gelinlikle podyumdayım. Bunun anlamı aslında çok büyük. İnsanlarımıza güzel bir mesaj vermek adına çok gururlu ve mutluyum. Çok farklı bir duygu. İlk defa böyle bir deneyim yaşadım." dedi.

"Doğamız için çok önemli bir proje"

Firmanın sahibi Mehmet Kaymak, dünyayı ve çevreyi tehdit eden atıklara karşı yürütülen "Sıfır Atık Projesi"ne katkı sunmak istediklerini ifade etti.

Poşetten, kartondan, kağıttan tasarımlar yaptıklarını ifade eden Kaymak, "Bu projeye insanların dikkatini çekebilmek için böyle bir girişimde bulunduk. Normalde podyumda, ışıkların altında defileler yapıyoruz. Geri dönüşüm tesisini seçerek bir mesaj vermek istedik. Geri dönüşümü destekleyelim, Sıfır Atık Projesi'ne destek olalım. Bu doğamız için çok önemli bir proje. Biz de bunu destekliyoruz. Başka yerlerde de defilemizi yapabiliriz. Amacımız projeye dikkat çekmek. Bunun için de elimizden geleni yapacağız." diye konuştu.

"Geri dönüşüm firması olarak kapılarımızı açtık"

Sıfır atık temalı defilenin gerçekleştirildiği geri dönüşüm tesisinin sorumlusu Zülfiye Algur ise sahadan toplanan tonlarca atık malzemeyi tesiste ayrıştırıp geri dönüşüm bantlarında tekrar mamule dönüştürerek, ekonomiye kazandırdıklarını belirtti.

Defilelerin normalde şık salonlarda, stüdyolarda yapıldığını dile getiren Algur, "30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü" kapsamında defilenin geri dönüşüm sahasında yapılmasının güzel ve anlamlı olduğunu aktardı. Algur, "Bu defileye geri dönüşüm firması olarak kapılarımızı açtık." dedi. KAYNAK: AA

ü