Gündem

“GEDİZ NEHRİ TAMAMEN KURUDU”

Abone Ol

Küresel ısınma ve iklim değişikliği su rezervlerini olumsuz yönde etkiliyor. Ege Bölgesinin en önemli nehirlerinden biri olan Gediz Nehri de kurudu. MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, “Gediz Nehrimiz bu havzanın ana can damarı. Demirköprü Barajında su seviyesi eksi seviyelerde. Sadece canlı yaşamına izin verecek kadar su var. Bu nedenle Gediz Nehri tamamen kurumuş durumda” dedi.

Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ısınma ve beraberinde iklim değişiklikleri son yılların en kurak zamanlarının yaşanmasına neden oluyor. Manisa’da bir zamanlar balıkçılık faaliyetlerinin yapıldığı bölgedeki en büyük göllerden biri olan ve neredeyse tamamen kuruyan Marmara Gölü’nün ardından Kütahya’dan doğup Ege Denizi’ne dökülen bölgenin en önemli nehirlerinden biri olan Gediz Nehri de kurudu. Kuruyan nehirde kimi bölgelerde karşıdan karşıya geçilebilecek duruma gelirken nehrin birçok yerinde de kum adacıkları oluştu. Yaşanan kuraklık beraberinde içme suyu sıkıntısını da getirirken Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Burak Aslay özellikle tarımda vahşi sulamanın önüne geçilmesi gerektiğini ve suların bilinçli ve tasarruflu kullanılmasının öneminden bahsetti.

“SU KITLIĞI ÇEKEN BİR ÜLKE KONUMUNA GELECEĞİZ”

Türkiye’deki su kaynaklarının durumunda bahseden Aslay, “Ülkemiz herkesin düşündüğü gibi su zengini değil, maalesef su fakiri bir coğrafyada bulunmaktadır. Küresel ısınma ve buna bağlı olarak yaşadığımız iklim değişikliği su rezervlerimizi olumsuz yönde etkiledi. Yağışlar anlık ve yoğun gerçekleşiyor. Bu da su kaynaklarını beslemiyor ve sel gibi afetlere neden oluyor. Tabi buna bir de su kaynaklarının kirletilmesini yani çevre kirliliğini eklediğinizde çok yakın zamanda su kıtlığı çeken bir ülke konumuna geleceğiz” dedi.

“GEDİZ NEHRİ BU HAVZANIN CAN DAMARI”

Manisa’nın ve Ege Bölgesinin en önemli su havzalarından biri olan Gediz Nehrinin tamamen kuruduğunu söyleyen Aslay açıklamasını şunları kaydetti: “Gediz Nehrimiz bu havzanın ana can damarı. Demirköprü Barajında su seviyesi eksi seviyelerde. Sadece canlı yaşamına izin verecek kadar su var. Bu nedenle Gediz Nehri tamamen kurumuş durumda. Gediz Nehrinin bazı noktalarından karşıdan karşıya geçilebilecek duruma geldi. Gediz Nehri hem tarımsal sulamada hem yeraltı su kaynaklarının artması konusunda bizim en önemli su kaynaklarımızdan biri. Maalesef küresel ısınma ve buna bağlı iklim değişikliği Gediz Nehrini de olumsuz yönde etkilemiş durumda.