Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Evcil Hayvanına Çip Taktırmayanın Cezası Bin 634 Lira ÖZELDE 160, DEVLETTE 75 TL

Zorunlu hale getirilen evcil

Zorunlu hale getirilen evcil hayvanlara mikroçip uygulaması için son tarih 31 Aralık olarak açıklandı. Kütahya’da hizmet veren veteriner kliniklerinde ortalama 160 liraya yapılan çip takma işlemi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde 75 liraya yapılıyor.

“Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” 26 Şubat 2018 tarihinde yürürlüğe girdi. Yönetmelikle Tarım ve Orman Bakanlığınca, ev hayvanı sahiplerinin, kedi, köpek ve gelinciklerine kimlik çıkartarak, doğum, ölüm, kayıp ve sahip değişikliğiyle ilgili bilgileri Bakanlığın il veya ilçe müdürlüklerine süresi içinde bildirmesi zorunlu hale getirildi.

PETVET SİSTEMİNE KAYDEDİLİYORLAR

Mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Tanımlanan ev hayvanlarının mikroçip numaraları ile aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alınıyor. Terk edilmiş ya da kaybolmuş hayvanın daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa sahibine durum bildiriliyor ve ev hayvanını teslim alması için 72 saat süre veriliyor. 

SON TARİH 31 ARALIK

Tüm kedi, köpek ve gelincikler için mikroçip uygulaması, il ve ilçe tarım müdürlükleri ile veteriner kliniklerinde yapılıyor. Buna göre kedi ve köpek sahiplerinin, evcil hayvanları ile birlikte 31 Aralık 2022 tarihine kadar İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne randevuya gerek olmadan mesai saatleri içerisinde gitmeleri durumunda çip uygulaması, kimliklendirme ve kuduz aşılaması işlemleri yapılabiliyor. Söz konusu uygulamaların toplam ücreti hayvan başına 75 (yetmiş beş) TL olarak açıklanırken, Kütahya’da hizmet veren veteriner kliniklerinde ise çip takma ve pasaport işlemleri 160 lira ile 200 lira arasında değişiyor.

BİN 634 LİRA CEZASI VAR

2023 yılına kadar hayvanlarını kimliklendirmeyen hayvan sahiplerine 2022 yılında geçerli olmak üzere bin 634 lira ceza verilecek. Öte yandan pasaport uygulaması düzenlenmeyen evcil hayvanlar kara yolu, deniz yolu, hava yolu taşımacılığından da faydalanamayacak. Düzenlenen ev hayvanı pasaportu ile birlikte ‘Seyahate uygundur ibaresi’ ile Türkiye’nin her yerine taşınabilecek. Aynı şekilde gerekli konsolosluk işlemleri uygulandıktan sonra her ülkenin belirteçleri ve gerekli testler yapıldıktan sonra yurt dışı seyahati için de pasaport istenecek.