Gündem

ERŞAN: “DİKKAT EDİLMEZSE SALGINA DÖNÜŞEBİLİR”

Abone Ol

Artan hava sıcaklıklarının su ve besinlerle bulaşan hastalıkların artmasına yol açtığını söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, önlem alınmadığı takdirde nadir olarak görülen hastalıklar bir anda salgın boyutlarına ulaşabileceğine dikkat çekti.

Müdür Erşan, su ve besinlerle bulaşan hastalıkların belirli iklim koşullarını ve özellikle kötü hijyenik koşulları sevdiğini söyledi. Kişilerin temizlenme alışkanlıklarının az olduğu toplumlarda bu tür hastalıkların sık görüldüğünü aktaran Erşan: “Genellikle ağız yoluyla alınır, sindirim yoluna yerleşir ve enfeksiyona yol açar. En sık görülen belirtiler ise karın ağrısı, ishal ve kusmadır” dedi.

“KİŞİSEL TEMİZLİK, TEMİZ SU VE TEMİZ GIDALAR ÖNEM TAŞIYOR”

Halk sağlığının korunmasında kişisel temizlik, temiz su ve temiz gıdaların tüketiminin büyük önem taşıdığını kaydeden Müdür Erşan: “Sağlıklı ve yeterli su temin edilmeli, günlük hayatımızda ellerimiz yeterli sıklıkta bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Enfeksiyon zincirinin kırılmasında en etkili yaklaşım bulaşma yollarının kesilmesi ve olumsuz çevresel etmenlerin ortadan kaldırılmasıdır. Yaz mevsiminde; klorlu ya da ambalajlı güvenli sular tüketilmeli, sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalıdır. Klorlanmayan sokak çeşmelerinden su tüketilmemelidir. Portakal, muz, elma vb. meyveler ve sebzeler temiz suda yıkayıp, soyduktan sonra tüketilmelidir. Açıkta beklemiş yemekler tüketilmemeli; taze, iyi pişirilmiş, sıcak yemekler tercih edilmelidir” uyarılarında bulundu.

ERŞAN KORUNMA YOLLARINI SIRALADI

Müdür Erşan, su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunma yollarını sıraladı: “Eller bol su ve sabunla sık sık yıkanmalıdır. Sağlıklı ve yeterli su temin edilmelidir. Kaynağı bilinmeyen çeşmeler kullanılmamalıdır. Çiğ yenmesi gereken sebze ve meyveler temiz su ile yıkandıktan sonra yenilmelidir. Sebzeler ev ortamında bol su ile yıkanmalı, sirkeli suda bekletilerek tüketilmelidir. Yiyecekler iyi pişirilmeli, güvenli bir şekilde hazırlanmalı ve saklanmalıdır. Besinleri hazırlama, pişirme ve servisinde kişisel hijyen kurallarına uyulmalı, eller yemek hazırlamadan önce ve tuvaletten sonra mutlaka yıkanmalıdır. Pişmiş yemekler, en az 70 derece ısıda ve yenilecek miktarda ısıtılarak tüketilmelidir. Dondurulmuş gıdalar oda ısısında (mutfak tezgahında) bekleterek çözülmemeli, çözünmesi için buzdolabında bekletilmeli ve özellikle et, tavuk, balık gibi gıdalar çözündükten sonra tekrar dondurulmamalıdır. Sebze ve meyveler dışardan gelebilecek hastalık etkilerine karşı iyi yıkanmalıdır. Yetişme süresi boyunca toz, böcek, ilaç gibi etkilere maruz kalan sebze ve meyveleri sadece su ile yıkamak yetmeyebilir, sirke karıştırılan suya koyularak bekletilmelidir. Çatlak veya kırık yumurtalar, bakteriler için çok uygun bir ortam oluşturduğundan kesinlikle kullanılmamalıdır. Besinlerin güvenilir yerlerden satın alınmasına özen gösterilmelidir. Her türlü gıda maddesi satın alırken etiket bilgisi okunmalı, üretim ve son kullanma tarihi, üretim izni olup olmadığı ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Bol sıvı gıdalar tüketilmeli, sıcak ve nemli havalar dikkate alınarak gün içerisinde uzun süre güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalıdır. Bebeklerin anne sütü almasına önem verilmelidir.” Müdür Erşan, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal şikâyetleri olması durumunda sağlık kuruluşlarına gidilmesi gerektiğini belirtti.