Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ERKEKLER EN ÇOK AKCİĞER KANSERİNE YAKALANIYOR

Dünya genelinde erkekler arasında

Dünya genelinde erkekler arasında en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, kadınlarda ise 3. sırada yer aldığını söyledi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yazılı basın açıklaması düzenledi. Kanserin beraberinde sağlık sorunlarını da getirdiğini belirten Müdür Şenkul, sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalık olduğunu da ifade etti.

ORTALAMA TANI YAŞI 60

Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı 2020 yılı verilerine göre dünya genelinde yılda 19 milyon kişiya kanser tanısı konduğunu aktaran Müdür Şenkul, 10 milyon kişinin de bu sebeple hayatını kaybettiğini ifade etti.  Çalışmalara göre dünya genelinde erkekler arasında en sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğunu söyleyen Müdür Şenkul: “Kadınlarda 3. sırada yer almakta ve önemini korumaktadır. Hastalığın Türkiye’de tanı alma yaşı ortalama 64 olup, 40 yaş altı bireylerde daha nadir olarak rastlanılmaktadır. Yine söz konusu hastalık genellikle ileri evrelerde teşhis edilmektedir” şeklinde konuştu.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Genellikle Akciğer kanserinin neden olduğu bulgu ve şikâyetlerin oluşumu için birkaç yıl geçer ve hastalık ileri evreye gelinceye kadar fark edilemeyebilir. Başka bir rahatsızlık ya da kontrol için çekilen akciğer grafiğinde görülebilir. Akciğer kanseri tanısı konulan hastalarda belirtiler tümörün akciğer içindeki yerleşimine, büyüklüğüne, yayılım yerine ve yayılma derecesine bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Tümörün kendisinin ve göğüs içi yayılımının yol açtığı, en sık izlenen belirtiler: Geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük. Öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak. Derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken kötüleşen göğüs ağrısı. İştahsızlık, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı. Ses kısıklığı. Nefes darlığı, Sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit ve/veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonları.