Sağlık

Entübe nedir? Hangi durumlarda entübe yapılır?

Entübe, tıbbi bir terimdir ve genellikle hastaların solunum cihazı veya ventilatör kullanımını ifade eder.

Abone Ol
Entübe, tıbbi bir terimdir ve genellikle solunum cihazı veya ventilatör kullanımını ifade eder. Bir kişi entübe edildiğinde, solunum yollarına bir tüp yerleştirilir, genellikle ağızdan veya burundan, bu sayede solunum cihazıyla veya ventilatörle mekanik bir şekilde solunum desteği sağlanır. Bu prosedür, solunum yetmezliği, bilincini kaybetme veya ameliyat gibi durumlar için uygulanabilir. Entübasyon, hastanın solunum sistemine doğrudan müdahale edilerek oksijen alımının ve karbon dioksit atımının düzenlenmesini amaçlar.

Hastalar Hangi Durumlarda Entübe Edilir?

Hastaların entübe edilmesini gerektiren başlıca sebepler vardır. Bu sebeplerin başında solunum yolunun tıkanması veya hasar görmesi yer alır. Bunun dışında akciğerin görevini yerine getirememesi, ani kalp fonksiyonu kaybı, bilinç kaybı dolayısı ile kişinin solunum kontrolünü yitirmesi gibi nedenler ile de entübasyona başvurulabilir.

Entübasyon Gerektiren Durumlar:
  • Kalp durması (kardiyak arrest)
  • Solunum yolu engelleri
  • Genel anestezi uygulanan cerrahi operasyonlar
  • Solunum yetmezliğine neden olan akciğer hastalıkları
  • Solunumu engelleyen nörolojik hastalıklar
  • Bilinç kaybı
  • Solunumu etkileyen boyun ve göğüs yaralanmaları

Entübasyonun amacı nedir?

Entübasyonda takılan endotrakeal tüp hastaların rahat nefes almasını sağlar. Entübasyonun amacı akciğerlerden havanın rahat biçimde geçmesini sağlamak, kendi kendine nefes alamayan hastaların nefes almasına yardım etmektir. Bazı durumlarda suni solunum için ventilatör gerekir. Bir hastanın bilinci yerinde değilse, özellikle ameliyat sırasında entübasyon açık bir hava yolu sağlamaktadır.

Hastanın kendi kendine nefes almasını engelleyen cerrahi operasyonlar sırasında da hasta entübe edilir. Bu durum ile genellikle acil ameliyatlar sırasında karşılaşılır. Acil ameliyatlarda genel anestezi yapılmadan önce planlı bir prosedür yürütülemez. Dolayısıyla hasta, ameliyata boş bir mide ile girememiş olabileceği gibi genel anestezinin diğer gerekliliklerini de karşılamıyor olabilir. Hasta ameliyat sırasında kusar veya mide kanaması geçirirse akciğerlere girecek maddelere engel olmak mühimdir. Hastanın bu süreçte herhangi bir risk içerisinde bulunmaması için entübe edilmesi uygun görülür.

ü