Yaşam

Engelliler haftasında ünlü tablolar sesli betimlendi

Görme engelliler, ünlü ressamların tablolarını ve Milli Saraylar Resim Müzesi Koleksiyonu'ndan dokunarak, hissederek deneyimledi.

Abone Ol

Görme engelliler, ünlü ressamların tablolarını ve Milli Saraylar Resim Müzesi Koleksiyonu'ndan eserleri dokunarak ve detaylı bir şekilde hissederek deneyimledi.

Türk Telekom'un Engelliler Haftası kapsamında düzenlediği "Tablolar Dokunuyor" etkinliği, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleşti.

"Sanat tarihini böyle özel bir grupla paylaşmak heyecan verici"

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim görevlisi olan sanat tarihçisi Dilek Karaaziz Şener, yaptığı açıklamada Türk Telekom ile yollarının ilk olarak 4-5 yıl önce Ankara'daki "Tablolar Dokunuyor" Dijital Resim Sergisinde kesiştiğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'ndeki etkinliğin ardından her sene Engelliler Haftası'nda İstanbul'daki etkinliğe de katıldığını dile getiren Şener, "Burada olmaktan çok mutluyum. Özellikle sanat tarihini anlatmak, hem seçilen dünya klasiklerini hem de Türkiye'den sanatçıların eserlerini tanıtmak ve özellikle böyle özel bir grupla paylaşmak tabii ki çok heyecan verici." şeklinde konuştu.

Şener, etkinliğe katılanların tabloların dokusunu ve detaylarını hissettiğini belirterek, "Onlar için tabii ki daha farklı ve keyifli olan, sanat tarihinden küçük hikayeler ve anekdotları çekerek anlatıyoruz. Bu da karşılıklı iletişimimizi, böylesine özel ve güzel insanların da sanata dair ilgisini daha canlı kılıyor. Eğer biraz katkımız olduysa böyle bir sosyal sorumluluk projesinde ne mutlu." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Anlatımların karşılıklı diyalogla geçtiğini, görme engellilerin zihinlerindeki soruları sorduklarını belirten Şener, sorular üzerinden duydukları veya bir zamanlar okudukları bilgileri tekrar pekiştirmelerini sağladıklarını ifade etti.

Dilek Karaaziz Şener, her eserin sanatçının yaşamından izler taşıdığının altını çizerek, şu bilgileri verdi:

"Bu özel grubun kendi hikayelerini bizlerle paylaşması, bizim deneyimimizi artırıyor. Tablolara farklı bir bakış açısı kazanıyorsunuz. Onların anlattıkları detayları yakalayıp daha sonra derslerimde bu deneyimleri aktarıyorum. Çünkü sanat tarihi, gördüklerimizi algılamaya, betimlemeye ve gördüklerimizden anlam çıkarmaya dayalı bir disiplindir. Bu nedenle farklı yaşlardan ve farklı özel gruplardan gelen yaklaşımlar ve düşünceler, sanat tarihi açısından önemlidir."

"Tabloları canlı olarak görmeyenler için betimledim"

Sesli betimleme uzmanı Emine Kolivar, daha önce de katıldığı etkinlikte hem dünyadan hem de Türkiye'den ünlü ressamların tablolarını betimlediklerini ifade etti. Telefon Kütüphanesi uygulamasından da tablolara ulaşılabildiğini belirten Kolivar, görme engellilerin evlerinden de tablolar hakkında bilgi edinebileceklerini vurguladı.

Önceki senelerde de yapılan etkinliğin bu yıl Türk Telekom tarafından daha interaktif hale getirildiğini vurgulayan Kolivar, şunları söyledi: "Görme engellilerle AKM'de bir araya geldik. Tabloların hem sanat tarihi açısından, akademik açıdan arka planlarını ve biraz ressamları dinledik hem de ben tabloları canlı olarak görmeyenler için betimledim. Onlarla karşılıklı sohbet ederek, tablolar üzerine konuştuk, çok keyifli çok güzel bir proje oldu." Kolivar, bir betimleme uzmanı olarak sürekli görme engellilerle birlikte çalıştığını, onlara televizyon dizileri, sinema filmler ve, tabloları anlattığını, zaman zaman da çeşitli etkinliklerde simultane betimlemeler yaptığını sözlerine ekledi. Görme engellilerle etkinlik kapsamında bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu dile getiren Kolivar, "Bire bir karşımızdaki kitleye ulaşabilmek, onlarla sohbet ederek, onların beklentilerini de anlayarak beklentilerine cevaplar vererek içerik üretmek kesinlikle çok daha keyifli." ifadelerini kullandı.

"Tabloların tarihçesini öğrenmek çok keyifliydi"

Etkinliğin görme engelli katılımcılarından Pelin Aydın Karsan, ilk defa böyle bir etkinliğe katıldığını vurgulayarak, "Bugün tablolar gerçekten konuştu. Çok güzel bir deneyimdi. Tablolar hakkında çok detaylı bilgiler edindik." şeklinde konuştu.

Türk Telekom'a teşekkür eden Karsan, "Zaten tabloların isimlerine vakıftım ama içerikleri konusunda betimleme almak ve tarihçesini öğrenmek çok keyifliydi. Sanat tarihine olan ilgim daha da arttı. Anlatımlar da muhteşemdi." şeklinde konuştu.

Altınokta Körler Derneği üyesi Handan Solmaz ise etkinliğe üçüncü kez katıldığını vurgulayarak, "Her seferinde daha güzel ve daha iyi anlıyorsunuz. İlk seferde acemilik çekiyorsunuz ama ikinci ve üçüncüsünde çok daha net oturuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Betimleme yapanları bu kez daha iyi anladığını ve anlatımların çok güzel olduğunu aktaran Solmaz, "Yani beyninde canlandırabiliyorsun. Ben sonradan kör olduğum için daha önceden de sergileri gezen biriydim ama şimdi anlatılınca çok daha rahat ve çok daha mükemmel olduğunu söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

Daha önce gözleri az görürken "İnci Küpeli Kız", "Mona Lisa" ve "Kaplumbağa Terbiyecisi" eserlerini gördüğünü fakat bu kadar detaylı bilgi sahibi olmadığını belirten Solmaz, "Gezmekle anlatmak arasında çok büyük fark var. Anlatılarak gezseymişim çok daha güzel olurmuş. Şimdiki, bana önceki gezdiğimden daha keyifli geldi. Renk olayları ve ressamların hayatları çok güzel." dedi.

Türk Telekom'un "Telefon Kütüphanesi" uygulamasının "Tablolar Konuşuyor" bölümünde dünyaca ünlü ressamlar Johannes Vermeer'in "İnci Küpeli Kız", Osman Hamdi Bey'in "Kaplumbağa Terbiyecisi", Fikret Mualla'nın "Caz Orkestrası", Salvador Dali'nin "Belleğin Azmi", Leonardo da Vinci'nin "Mona Lisa", Vincent Van Gogh'un "Arles'teki Yatak Odası", Jan van Eyck'in "Arnolfini" eserleri yer alıyor.

Uygulamada ayrıca Milli Saraylar Resim Müzesi Koleksiyonu'ndan Fausto Zonaro'dan "Kayığa Binen Kadınlar", Ayvazovski'den "Çırağan Sarayı Önünde Osmanlı Donanması" ve Şevket Dağ'dan "Ayasofya'nın İç Görünümü" eserleri de canlı betimleme ve sanatsal yorumlarla görme engelli sanatseverlerin erişimine sunuluyor.

ü

KAYNAK: AA