Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitim Bir-Sen Kütahya 1 Nolu Şube Başkanı Fatih Köse: “ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU YETERLİ DEĞİL”

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun tarihi

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun tarihi bir adım olduğunu söyleyen Eğitim Bir-Sen Kütahya 1 Nolu Şube Başkanı Fatih Köse, ancak kanunun yeterli olmadığını belirterek “Kanunun, öğretmenlerin beklentilerini karşılayacak bir içerikle yeniden düzenlenmesi amacıyla hazırladığımız kanun taslağı/önerisini Millî Eğitim Bakanlığı’nın, TBMM’nin, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’nun ve kamuoyunun dikkatine sunduk”  dedi.

Eğitim Bir-Sen Kütahya 1 Nolu Şube Başkanı Fatih Köse, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi. Şube yönetiminin de hazır bulunduğu toplantıda Başkan Köse, öğretmenlik meslek kanunu ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 16 Ekim’de gerçekleştirdikleri olağan genel kurul ile güven tazelediklerine söyleyen Başkan Köse, 4 yıl boyunca öğretmenler için çalışacaklarını belirtti. Yeni Türkiye hedefine iyi yetişmiş nesillerle ulaşılabileceğini söyleyen Başkan Köse, “Nesillerin çağın zararlılarından korunması, milli ve manevi değerlerle bütünleşmesi, bilimsel kapasitenin artırılması ancak iyi planlanmış bir eğitim programı ve sorunları çözülmüş bir eğitim ordusuyla mümkündür. Elbette ailenin, çevrenin katkı ve etkisi yadsınamaz. Ancak eğitim sisteminin asli unsurları olan çalışanların sorunlarının çözülmesi, onların verecekleri eğitime odaklanmalarını sağlayacaktır. Eğitim-Bir-Sen olarak bütün gayretimizi bu temel üzere kurgulamaktayız” dedi.

“KAZANIMLAR KAMU SENDİKACILIĞI İÇİN TARİHİ BİR DURUM”

Son zamanlarda kıymetli ve tarihi önemi olan adımların atıldığını aktaran Başkan Köse, öğretmenlerin 3600 ek gösterge hakkını kazanarak emekli ikramiyesi ve maaşlarında önemli bir artış kazandığını belirtti. Toplu sözleşmede sözleşmeli çalışanlar ile ilgili taleplerinin olduğunu anlatan Başkan Köse, “Burada teklifimiz tüm çalışanlarımızın kadrolu olmalarıdır. Sözleşmelilik ve ek gösterge düzenlemesindeki bu ortak çalışma iradesi kamu sendikacılığı açısından tarihi bir durumdur. Yıllardır sadece istişari bir yapıya sahip olan sendikalar ilk defa çalışma ortağı olarak görülmüştür. Bu sayede dört meslek grubu için vaat edilen ek gösterge düzenlemesi tüm kamu görevlilerine teşmil edilmiştir. Şimdi önümüzde vergi matrahları ile ilgili bir sorun daha var. Kamu görevlilerine ödenen harcırah tutarları en az yeniden değerleme oranında artırılarak günün şartlarına uygun hâle getirilmeli; kamu görevlilerinin gelir vergisi kaynaklı kayıp yaşamaması için toplu sözleşme süreçlerinde de dile getirdiğimiz “Vergide yüzde 15’i aşan kısmın iade edilmesi” teklifimiz uygulamaya konulmalı, gelir vergisi dilimleri adil bir şekilde düzenlenmelidir” diye konuştu.

“HAZIRLADIĞIMIZ TASLAĞI ÖNERİSİNİ BAKANLIĞA SUNDUK”

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yakın zamanda Meclis’ten çıktığını belirten Başkan Köse, ancak kanunun bu hâliyle öğretmenlerin beklentilerini karşılamadığını söyledi. Kanunun ayrıca toplu sözleşme masasına taşınan talepleri tümüyle karşılamadığını aktaran Başkan Köse, “Yeni kanunun meslek kanunu olarak nitelendirilmeyi hak edecek içerikten yoksun olduğu uyarısını yaptık. Son olarak, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun, öğretmenlerin beklentilerini karşılayacak bir içerikle yeniden düzenlenmesi amacıyla Eğitim-Bir-Sen olarak hazırladığımız kanun taslağı/önerisini Millî Eğitim Bakanlığı’nın, TBMM’nin, Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’nun ve kamuoyunun dikkatine sunduk. Kanun taslağımızda, sözleşmeli ve ücretli öğretmenliğin kaldırılarak öğretmenliğin resmî eğitim kurumları ile diğer kamu kurumlarında öğretmen kadro unvanındaki kadrolu memurlar eliyle yürütülmesi; kariyer basamaklarında ilerlemede öğretmenlikte 8 yılını tamamlamış olanlar yönünde uzman öğretmenlik, 12 yılını tamamlamış olanlar yönünden başöğretmenlik unvanı alınabilmesi; eğitim kurumu yöneticiliğinin özlük hakları, atama ve terfi yönünden yeniden düzenlenerek iyileştirilmesi; öğretmenlerin ek ödeme, eğitim-öğretim tazminatı, hazırlık ödeneği ve ek ders ücretlerinde artış yapılması, zorunlu hizmet bölgelerinde çalışanlara ilave tazminat ödenmesi; öğretmenlerin görev, hak, yetki ve sorumlulukları mesleki özerklik ve akademik özgürlük ekseninde kurgulanarak ayrıntılı bir şekilde düzenlenmesi; şiddete karşı caydırıcı hükümler getirilmesi gibi somut ve açık öneriler yer almaktadır. 19 Kasım günü kanun kapsamında kariyer basamakları sınavı gerçekleştirildi. Bakanlık öğretmenleri eleme değil kazanma ve motivasyonu artırma yolunu seçti. 2023 Ocak 15 ten itibaren uzman öğretmenlerimiz 2 bin, başöğretmenlerimiz ise 4 bin TL civarı bir ekonomik iyileşmeyi almış olacaklar” ifadelerini kullandı.

“HER ZAMAN ÖĞRETMENLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Eğitim-Bir-Sen olarak çalışanların alın terinin hakkının verilmesi ve emeklerinin karşılığının alınması ile ilgili gayreti tercih ettiklerini belirten Başkan Köse şunları kaydetti: Bir taraftan kanunun eksikliklerinin giderilmesi diğer taraftan sınav hususunda online kurs, deneme sınavı ve özet çalışmalarımızla öğretmenlerimizin yanında olduk. Toplumsal, siyasal ve ekonomik yapıyı hedef alan saldırılar karşısında devletimizin ve milletimizin yanında olduk. Teşkilatımız ülkemizin en büyük sivil toplum örgütü olarak bütün saldırılarda rüştünü ispat etti. Kütahya ilimizde 30 yıldır kesintisiz büyümeye devam eden sendikamız işimiz, derdimiz, kendimiz millet; yükümüz yeniden medeniyet mefkûresiyle yoluna devam etmektedir. Bu vesileyle tüm eğitim çalışanlarımızın Öğretmenler Günü nü tebrik ediyoruz.