12-18 Nisan Kalp Sağlığı haftası nedeniyle bir açıklama yapan Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Celal Kilit, dünyada kalp ve damar hastalıklarının neden olduğu ölümlerin tüm ölüm sebepleri arasında birinci sırada olduğunu söyledi.
Özel PARKHAYAT Kütahya Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Celal Kilit;ü 12 -18 Nisan Kalp Sağlığı haftasında, kalp ve damar hastalıklarının nedenlerine ilişkin bilgiler verdi.
“ÖLÜM RİSKİ AZALTILABİLİR”
Dünyada,ü kalp ve damar hastalıklarının neden olduğu ölümlerin tüm ölüm sebepleri arasında birinci sırada olduğunu kaydeden Dr. Kilit: “Bakıldığında,ü kalp rahatsızlıklarının çoğu önlenebilir ve değiştirilebilir faktörlere bağlıdır. Yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle, ükalp rahatsızlıklarını önleyebilir ve bu hastalıkların sebep olduğu ölüm riskini azaltabiliriz” dedi. Dr. Kilit, kalp rahatsızlığına neden olabilecek sebepler değerlendirildiğinde alınacak tedbirler ve yaşam tarzı değişiklikleri ile bu hastalıkların görülme sıklığının azaltılabileceğini aktardı. Kilit, kalp rahatsızlığı nedenlerini 10 maddede sıraladı:
1. Sigara ve Tütün Ürünleri Kullanmak
Tütünün içindeki kimyasallar kalbe ve kan damarlarına zarar verir. Sigara dumanı, kandaki oksijeni azaltır. Vücuda ve beyne yeteri kadar oksijen gönderebilmek için kalp daha fazla çalışır. Bunun sonucu kan basıncında ve kalp hızında artma olur. Sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskiniz hemen azalmaya başlar. Bir yıl sonra kalp hastalığı riskiniz sigara içen birine göre yarı yarıya azalır.
2. Hareketsiz Yaşamak, Egzersiz Yapmamak
Düzenli spor yapmak, kalp hastalıklarının yanında diyabet, felç, bazı kanser türleri ve yüksek tansiyona karşı koruyucudur. Düzenli egzersiz ayrıca stresi kontrol etmeye, ruh halini yükseltmeye, kiloyu kontrol etmeye ve daha kaliteli uyku uyumaya yardımcı olur.
3. Sağlıklı Kiloda Olmamak
Normalden fazla kilo ve artmış bel çevresi, kalp rahatsızlıkları ile beraber pek çok hastalığa neden olabilir. Fazla kilolu olmak kalp hastalığı dışında, şeker hastalığı, safra taşları, uyku apnesi, bazı kanser türleri, yüksek tansiyon, kısırlık ve eklem hastalıklarına neden olabilir.
4. Yeteri kadar ve Kaliteli Uyuyamamak
Yapılan araştırmalarda yeteri kadar uyumayanlarda obezite, kalp krizi, yüksek tansiyon, diyabet ve kalp krizinin daha fazla görüldüğü gösterilmiştir. Yetişkin bir insanın günde en az 7-8 saat uykuya ihtiyacı vardır.
5. Tansiyonu Kontrol Etmemek
Yüksek tansiyon ile kalp rahatsızlıkları arasında yakın ilişki vardır. Sağlıklı insanların bile yılda en az iki kez tansiyonlarını kontrol ettirmeleri gerekir. Yüksek tansiyonun sıkça görüldüğü durumlar: Sigara içmek, fazla kilolu olmak, hareketsiz olmak, tuzdan ve şekerden zengin beslenmek, aşırı alkol tüketmek, aşırı stres, şeker hastası olmak.
6. Yüksek Kolesterolü Kontrol Altında Tutmamak
Kan kolesterolü yüksekse, atar damarları tıkayan plaklar oluşur. Bu durum koroner arter hastalığı ve kalp krizi riskini artırır. Trigliseritler, kanda bulunan diğer bir yağ türüdür. Kan trigliserit düzeyinin yükselmesi de kalp hastalığı riskini artırır.
7. Aşırı Stresli Bir Hayata Sahip Olmak
Yapılan araştırmalar aşırı stres ile kalp hastalıkları arasında ilişki olduğunu göstermiştir. Hatta aşırı stresin kalp krizini başlatabileceği düşünülmektedir. Fazla stresin yol açtığı bazı davranışlar da kalp hastalığı riskini artırmaktadır. Bunlar: sigara içmek, fazla yemek yemek, fazla alkol tüketmek, aktivite eksikliği, sağlıksız beslenmek ve aşırı kilolu olmak gibi.
8. Fazla Alkol Tüketmek
Çok fazla alkol almak kan basıncını yükseltebilir. Ayrıca alkol, şeker içerdiğinden ekstra kalori almak demektir. Bu durum fazla kilolu olmaya zemin hazırlar.
9. Şeker Hastalığının Kontrollerini Yaptırmamak
Şeker hastalarında diyabetik kalp hastalığı iki kat fazla görülür. Diyabetli hastalarda koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği ve diyabetik kardiyomiyopati görülür. Sağlıklı olduğunuzu düşünseniz bile yılda birkaç kez açlık kan şekerinize baktırmanız doğru olacaktır. Ailevi olarak şeker hastalığına yatkınsanız, kilo almamak ve karbonhidratları az tüketmek faydalı olacaktır.
10. Sağlıklı Beslenmemek
Düzensiz ve sağlıksız beslenmek kilo alımını kolaylaştırıyor, kolesterol yükseliyor, şeker hastalığı riski artıyor ve kan basıncı yükseliyor. Tüm bunlar kalp hastalıkları riskini artırır. Sağlıklı bir diyette şu besinler düzenli ve dengeli bir şekilde tüketilmelidir: taze meyve sebzeler, fasulye ve diğer baklagiller, yeteri kadar yağsız et ve balık, yağsız kümes hayvanları, tam tahıllı ürünler, yağı azaltılmış süt ve süt ürünleri, zeytinyağı. Sağlıklı bir diyette yeteri kadar su içmek önemlidir. Şekerli ve gazlı içeceklerden ise uzak durmak gerekir.