Bölge

Doğal taş sektörü temsilcileri "Marble İzmir"de bir araya geldi

Abone Ol

Doğal taş sektörünün dünyadaki önemli fuarları arasında gösterilen ve Türk doğal taşının dünyaya açılan kapısı olan Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı - Marble İzmir açıldı.

Bu yıl 28.'si düzenlenen organizasyonun Fuar İzmir'deki açılış töreninde konuşan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, pandemi sonrası maden sektörünün ve tüm iş dünyasının eski ritmini, temposunu yakalamış olmasından mutluluk duyduğunu belirtti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya'nın Türkiye'de madenciliğin gayrisafi milli hasıladaki payının yüzde 1,3 olduğuna ilişkin sözlerine değinen Köşger, "Çin'de yüzde 23, Rusya'da yüzde 15, Amerika'da yüzde 7, Kanada'da yüzde 9 gibi rakamlar verdi." dedi.

Köşger, şöyle devam etti:

"Türkiye'de ise henüz yüzde 1'lerdeyiz. Ancak şunu sanki Türkiye'de her şey yandı bitti kül oldu, madenler satıldı, her şey yağmalandı, vatan, millet satıldı, elden gitti falan gibi bir hava oluşturdu. Sayın sektör temsilcileri, kıymetli ihracatçılar, değerli madenciler, bu konuda rüzgara karşı mücadele etmenin anlamı yok. Rüzgarı arkanıza almanız lazım. Dünyadaki realiteyi o zaman Türkiye kamuoyuna anlatın. Dağı, taşı, toprağı altın olan bu ülkenin her bir karışını değerlendirmemiz lazım. Gelişmiş ülke, kalkınmış ülke her santimetrekaresini ülke menfaatleri doğrultusunda, ülke insanıyla entegre bir biçimde işleyen, kullanan, her bir ferdini de büyük ülke ideal peşinde amaca hedefe kilitleyen ülkedir. Rüzgarı arkanıza almanız lazım, kamuoyunu siz oluşturacaksınız."

Sektör temsilcilerinin bürokrasiden şikayetine de değinen Köşger, Batılı ülkelerin yasayı, mevzuatı çıkarttığını, 1-2 senede sahada uyguladığını, çıkan sıkıntılara, ortaya çıkan handikaplara göre yeniden düzenlediklerini, Türkiye'nin de bu yoldan gitmesi gerektiğine işaret etti.

Sektörün ihtiyacı neyse o konuda mevzuat düzenlemelerin yapılacağını anlatan Köşger, şöyle konuştu:

"Sektörün önü açılacak ve ülke sizin alanınızda başta olmak üzere daha iyi çalışmaya gayret edecek, ihracatı arttıracak, ülkeyi daha müreffeh, daha kalkınmış hale getireceğiz. Taşı, toprağı altın diyoruz bu ülkenin. Eğer her karışını, her santimetrekaresini değerlendirmezsek, her bir ferdini de büyük Türkiye ideali peşinde hedefe kilitlemezsek zengin yatakların fakir bekçileri olarak yaşamaya devam ederiz. Öyle istemiyorsak bu ülkeyi daha kalkınmış, daha yaşanılabilir bir hale getirmek istiyorsak hep birlikte gayret edeceğiz, çalışacağız. Sektör de çalışacak, sektör de kendisini iyi anlatacak. Bürokratların da elini rahatlatın, bürokrasiden şikayet etmeyin."