Ana Manşet

Diz hastalıklarında kök hücre tedavisini Kütahya’da uzmanı açıkladı

Kütahya’nın diz hastalıkları konusunda şanssız bir il olduğunu vurgulayan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Oktar Üzümcügil, diz hastalarında uygulanan kök hücre tedavisinin ilk tercih olmadığını bildirdi. 

Abone Ol
  Kütahya’da her yaştan insanın yaşadığı sağlık problemlerinden birisi olarak öne çıkan diz hastalıklarının tedavisinde birçok yöntem kullanılıyor.  Özel Kütahya Anadolu Hastanesi Ortopedi ve Tramvatoloji Uzmanı Opr. Dr. Oktar Üzümcügil, diz hastalıklarında kullanılan kök hücre tedavisi ile ilgili Ekspres Haber’e özel açıklamalarda bulundu.  Kütahya'da dizle ilgili çok fazla şikayet olduğunu bildiren Üzümcügil, bu durumun birden fazla sebebi olduğunu söyledi.  İçilen sudan, yere sık oturup kalkma gibi günlük rutinlerin etkili olduğunu aktaran Üzümcügil, “Günlük baktığım pratiğimde hastalarımın yarısından çoğu ve ameliyat ettiğim hastaların hemen hemen tamamı diz hastası. Özetle, Kütahya diz hastalıkları konusunda şanssız.” diye konuştu. 

“Bizim amacımız doğru hastaya doğru tedaviyi uygulamak.” diyen Üzümcügil, ihtiyacı olmayan bir tedavi sonucunda ağrı geçse bile komplikasyonların devam edeceğini dile getirdi.

“KONTROLSÜZ HÜCRE BÜYÜMESİNE NEDEN OLABİLİR”

Kök hücre tedavisi ile ilgili bilgiler veren Üzümcügül, kök hücreyi karın yağından ve kemik iliğinden alınan vasküler faktör diye tabir edilen bir ajan olarak tanımladı. 

Bu tedavide vücudun kendi kendini yenileme mekanizmasının kullanıldığını bildiren Üzümcügil, şöyle devam etti:

“Burada bilinmesi gereken, kök hücre her şeyin çözümü ve bir mucize değil. Gerektiği zaman yapıldığında evet çok etkili. Fakat burada bir şey var ki kök hücre kontrolsüz hücre büyümesine sebep olarak kansere yol açabilir. Bununla ilgili uzun dönem çalışmalar henüz elimizde yok.” 

“YURT DIŞINDA ÇOK YAYGIN DEĞİL”

Yurt dışında kök hücre tedavisinin yaygın kullanılmadığını hatırlatan Üzümcügil, Amerika Birleşik Devletleri'nde kök hücre uygulamasının Türkiye'deki kadar yaygın kullanılmadığını ifade etti.  Tedavinin yaygınlığı için uzun zamandaki sonuçlarına bakılacağını belirten Üzümcügil, “Ama hastaya ne gerekiyorsa onu yapmak babında kök hücre ilk seçenek değil.” dedi. 

HABER: YAŞAR SARI NURCAN GÜNAY