Gündem

Dışarıda iftar yapmak bütçeyi zorluyor

Abone Ol

Bir araştırma şirketi tarafından bin 577 kişinin katılımı ile Ramazan ayı oruca ilişkin kamuoyu araştırılması yapıldı. Araştırmaya göre katılımcıların yüzde 56’sı dışarıda iftar yapmayı düşünmüyor. İftara gitmeyecek olanların yüzde 67’si de bunu ekonomik nedenlere bağlıyor.

Türkiye genelinde 15 yaş ve üstü vatandaşlarda yapılan araştırmaya göre, oruç tutacağını belirten, bin 577 kişinin katılımı ile bir kamuoyu araştırması yaptı. Katılımcılara, Ramazan ayındaki mutfak harcamalarından dışarda iftara, ramazan davulundan iftar çadırına dek pek çok sorunun yöneltildi.

10 KİŞİDEN 6’SININ MUTFAK HARCAMALARI ARTTI

Araştırmaya göre her 10 kişiden 6’sı Ramazan ayında mutfak harcamalarının arttığını belirtirken, 3’ü ise harcamalarında bir değişiklik olmadığını belirtti. Paylaşma ayı olan Ramazan’da, katılımcıların yüzde 82’si iftara misafir çağıracağını, yüzde 18’i ise çağırmayacağını söyledi. İftara misafir çağırmayacak kişilerin yüzde 40’ı bunu ekonomik nedenlere bağlarken, yüzde 25’i davet etmeyi düşündüğü kişilerle aynı yerde yaşamadığını, yüzde 14’ü ise artık eski adetlerin kalmadığını söyledi. Katılımcılara dışarda bir mekânda iftar yapıp yapmayacakları sorulduğunda ise yüzde 44’ü dışarıda iftar yapacağını belirtirken, yüzde 56’sı ise dışarıda iftar yapmayı düşünmediğini aktardı. Dışarda iftar yapmak istemeyenlerin yüzde 67’si nedenini ekonomik sorunlar olarak açıkladı.

ÇALIŞANLARIN ÇOĞUNLUĞU ORUÇTAN ETKİLENİYOR

Araştırma kapsamında oruç tutmanın iş hayatına etkileri de katılımcılara soruldu. Yüzde 21’i oruçlu çalışmanın verimi düşüreceğini belirtirken, yüzde 32’si ise oruçlu olmanın çalışma verimine herhangi bir etkisi olacağını düşünmediğini ifade etti. Her 3 kişiden 1’i de Ramazan ayına özel çalışma saatlerinde esnemeler yapıldığını belirtti.

10 KİŞİDEN 8’İ RAMAZAN PİDESİNİ PAHALI BULUYOR

Ramazan aynın en çok konuşulan konularından biri de Ramazan pidesi fiyatları. Memnuniyet oranı sorulduğunda; her 10 kişiden yaklaşık 8’i Ramazan pidesinin fiyatının pahalı olduğunu düşünürken, 2’si ise ne pahalı ne de ucuz olarak görüyor. Ucuz olduğunu düşünenler ise yok denecek kadar az. Yine Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden davulculara karşı bakış açısı da araştırma kapsamına alındı. Katılımcıların yüzde 70’i gece kendi uyanabilmesine rağmen, Ramazan davulcularının güzel bir gelenek olduğunu ve devam etmesi gerektiğini düşünürken yüzde 17’si, günümüzde gerek olmadığını ve kaldırılması gerektiğini söyledi. Davul sesi sayesinde sahuru kaçırmadığını belirtenlerin oranı ise yalnızca yüzde 11.

ÇOĞUNLUK AİLE BÜYÜKLERİNİ ZİYARET EDECEK

Katılımcılara bayramda neler yapacakları da soruldu. Yüzde 53’ünün bu Ramazan Bayramı için planı aile büyüklerini ziyaret ederek, onlarla vakit geçirmek. Katılımcıların yüzde 3’ü sadece tatile gideceğini belirtse de yüzde 13’lük kesim hem tatil yapacağını hem de ailesini ziyaret edeceğini belirtti. Yüzde 23’lük bir kesim ise kendi evinde zaman geçirip dinleneceğini belirtti. Yüzde 8’lik bir kesim ise çalışacak.

BAYRAMLARIN ESKİ TADI YOK!

Katılımcılara günümüzde dini bayramların kutlanma şekilleri hakkında düşünceleri sorulduğunda sadece yüzde 11’lik kısmı bayramların eskisi gibi kutlandığını belirtti. Ancak yüzde 85 gibi çok büyük bir kısım eski bayramlara özlem duyuyor. Bu da eskiye olan özlemimizi özetliyor. Belki teknolojinin iyice hayatımıza girmesi, belki yaşam şartlarının farklılaşması… Birçok faktör eski bayramlara özlem duymamıza sebep oluyor. CANSU AYDEMİR