Bölge

Deprem uzmanı Sözbilir'den İzmir için uyarı

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'in deprem riskine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'in deprem riskine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Son yıllarda artan sismik etkinliklere dikkat çeken Sözbilir, özellikle Tuzla Fayı’nın kırılma potansiyeline vurgu yaptı.

Tuzla Fayı'nın Deprem Üretme Potansiyeli

Prof. Dr. Sözbilir, "Tuzla Fayı'nın deprem üretme aralığı yaklaşık 2 bin yıldır. Son büyük depremini milattan sonra 178 yılında gerçekleştirdi. Bu tarihten bu yana neredeyse 2 bin yıl geçtiği için bu fayın yakın bir gelecekte kırılması bekleniyor" şeklinde konuştu. İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 30 Ekim 2020 tarihli 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından, bölgedeki fay hatları üzerinde detaylı incelemeler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Sıcaklık Artışı ve Yeni Su Kaynakları

Sözbilir, Tuzla Fayı'nın Sisam Fayı ile bağlantılı olduğunu ifade ederek, "30 Ekim depreminden sonra bu fayda sıcaklık artışları gözlemledik. Ayrıca yeni sıcak su kaynaklarının ortaya çıktığını gördük. Bu durum, Tuzla Fayı'nın depremle etkilendiğini gösteriyor" dedi. Söz konusu fay üzerinde yapılan incelemelerin, olası bir deprem öncesinde tetiklenme ve fay hareketliliğini anlamak için önemli olduğunu vurguladı.

Deprem Riskine Hazırlık

Sözbilir, Tuzla Fayı üzerinde yaptıkları çalışmalarda, depremin olası etkilerini azaltmak için bölgedeki riskleri irdelediklerini belirtti. "Tuzla Fayı, 7,1 veya 7,2 büyüklüğe kadar depremler üretebilir. Bu yüzden depreme karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde uyarıda bulundu. İzmir il merkezine yakın olan Gülbahçe, İzmir ve Seferihisar faylarının da 6,5 büyüklüğünde depremler üretme potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.