Ekonomi

Demir yolu ile ihracatta 7 ayda 1,2 milyon ton yük taşındı

2024 yılının ilk 7 ayında 1,2 milyon ton yük taşıması gerçekleştirildiğini ve bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre ,2 artışla rekor kırdığını açıklandı...

Abone Ol

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ocak-Temmuz 2024 dönemine ilişkin demir yolu taşımacılığı verilerini değerlendirdiği yazılı bir açıklamada, Türkiye'nin demir yolu ihracatında büyük bir ivme kazandığını belirtti.

Bakan Uraloğlu, 2024 yılının ilk 7 ayında 1,2 milyon ton yük taşıması gerçekleştirildiğini ve bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre %13,2 artışla rekor kırdığını açıkladı. Türkiye'nin demir yolu taşımacılığının hız ve kapasite açısından ihracat potansiyelini artırdığını ifade eden Uraloğlu, "Bu başarı, ülkemizin ekonomik büyümesinde önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Demir yolu ağlarımızı genişleterek, Türkiye'nin Avrupa ticaret hatlarındaki stratejik rolünü daha da pekiştirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Kütahya Haber’in en güncel ekonomi haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

İhracatın %86'sı İstanbul ve Çevre İllerden

Uraloğlu, ihracat taşımalarının büyük bir kısmının İstanbul ve çevre illerinden yapıldığını ve bu bölgeden 1 milyon 32 bin tondan fazla yük taşındığını belirtti. Ayrıca, İzmir, Eskişehir, Ankara ve Sivas gibi illerden de Avrupa'ya ihracat taşımacılığı yapıldığını vurguladı.

Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demir yolu hattının faaliyete geçmesiyle Türkiye'nin Asya ve Avrupa arasındaki ticaret köprüsü rolünün daha da güçlendiğini ifade eden Uraloğlu, demir yolu taşımacılığının çevresel ve ekonomik açıdan önemli katkılar sunduğunu söyledi.

Yeşil Mutabakat ve Sürdürülebilir Taşımacılık

Demir yolu taşımacılığının, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum sağlama ve Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon hedeflerine ulaşma yolunda kilit rol oynayacağını belirten Uraloğlu, bu taşımacılık modelinin çevre dostu ve sürdürülebilir bir seçenek sunduğunu dile getirdi.

Son olarak, Uraloğlu, demir yolu ile taşınan başlıca ihraç ürünlerinin otomotiv yedek parçası, tekstil, gıda, elektronik, kimyasal ürünler, çimento ve inşaat malzemeleri olduğunu kaydetti.