Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Cuma namazı kimlere farz değildir?

Kur’an-ı Kerim, Cuma günü

Kur’an-ı Kerim, Cuma günü namazının önemini vurgulayarak müminlere çağrıda bulunmaktadır:

“Ey İman edenler! Cuma günü namaza çağrıldığı (ezan okunduğu) zaman hemen Allah’ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilmiş olsanız, elbette bu, sizin için daha hayırlıdır.” Cuma Suresi 9

Bu emirle birlikte, Cuma gününün müminler için özel bir gün olduğu ve bu günün, Allah’a yönelik ibadet ve anma için ayrılması gerektiği belirtilmiştir. Peygamberimiz de Cuma gününün özelliklerini ve Cuma namazının faziletini öğretmiştir.

Abdest alarak camiye giden ve Cuma namazını kılan müminlere yönelik özel bir öğüt de Peygamberimiz tarafından şu şekilde ifade edilmiştir:

“Bir kimse güzelce abdest aldıktan sonra Cumaya gelir, susarak hutbeyi dinlerse, üç gün fazlasıyla bu cumadan diğer cumaya kadar olan zaman içindeki günahları bağışlanır.” “Bir kimse güzelce abdest aldıktan sonra Cumaya gelir, susarak hutbeyi dinlerse, üç gün fazlasıyla bu cumadan diğer cumaya kadar olan zaman içindeki günahları bağışlanır.” 55

Cuma günü ezan okunduğunda, Cuma namazını kılmakla mükellef olanların işlerini bırakıp hemen camiye gitmeleri gerektiği önemle vurgulanmıştır.

Cuma Namazı Kimlere Farzdır?

Cuma namazının farz olması için belirli şartların bulunması gerekmektedir. Bir kişiye Cuma namazının farz olması için şu altı şartın bir arada bulunması gerekir:

  1. Erkek olmak,
  2. Hür olmak,
  3. Mukim olmak,
  4. Sağlıklı olmak,
  5. Kör olmamak,
  6. Ayakları sağlam olmak.

Bu şartlardan herhangi biri kendisinde olmayan bir kimseye Cuma namazı farz değildir.

Dolayısıyla kadınlara, hürriyeti kısıtlanmış kişilere, yolculara, hastalara, iki gözü kör olanlara, ayakları olmayan kötürümlere Cuma namazı farz değildir.

Ancak bu durumdaki kişiler, camiye gidip Cuma namazını kılarsa, namazları sahih olur ve o günün öğle namazının yerine geçer.

Hasta ve yolcunun Cuma namazını kıldırması da caizdir. Ancak, hastaya bakan bir kişi, hastanın zarar görmesinden endişe ediyorsa, cumaya gitmeme hakkına sahiptir.

Camiye gidemeyecek durumda olan hastalar ile camiye gitmesi halinde hastalığının artmasından veya iyileşmesinin gecikeceğinden korkanlar da Cuma namazı için mükellef değildir.

Yürüyemeyecek durumda olan yaşlılar da benzer bir durumdadır. Bir ayağı kesik veya felçli olup zorlanmadan yürüyebilen kişiler cumaya giderken, yürüyemeyenler ise gitmez.

Cuma Günü Neler Yapılmalıdır?

Cuma günü, Müslümanlar için bir bayramdır. Bu özel günü daha anlamla doldurabilmek için şu önerilere dikkat etmek önemlidir:

  • Yıkanıp temizlenmek,
  • Tırnakları kesmek,
  • Dişleri fırçalamak,
  • Güzel koku sürünmek,
  • İyi ve temiz elbiseleri giyerek camiye gitmek müstehaptır.

Bu adımlar, Cuma gününün özel bir ibadet günü olduğunu daha derinden hissetmeye ve bu mübarek günü daha anlamlı kılmaya yardımcı olacaktır.