Kütahya Belediyesi, Katı Atık Birliği (KÜKAB) 2. Sınıf Düzenli Depolama Tesisinde 2’nci lot yapımını tamamladı. Yapımı tamamlanan 2’nci lotun açılış törenini gerçekleştiren Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık: “Yakın zamanda böyle bir tesisi daha donanımlı olarak bu bölgeye de yapmayı planlıyoruz. Onu da yaptığımızda evlerimizden buraya gelen çöplerin her bir parçasının değerlendirildiği bir tesise de kavuşmuş olacağız” dedi.

Kütahya Belediyesi ve diğer belediyelerin son 3 buçuk yıldır çöplerini kendilerinin topladığını söyleyen Başkan Işık: “İl genelinde toplam 6 toplama merkezinde toplanan bu çöpler, oradan birliğin araçlarıyla imha bölgesine getiriliyor. Burada döküldüğü çukurdan elde edilen gazla şu anda 1.4 megavatlık (MW) enerji üretiliyor. Bu üretilen enerjiden elde edilen gelirin yüzde 40’ı birliğimize, geriye kalan yüzde 60’ta işletmeci firmamıza kalacak şekilde paylaştırılıyor. Alınan karalar gereği sistem bu şekilde çalışıyor. Nasip olursa bundan sonraki süreçte üretilen enerjinin miktarı giderek artıp 2.8 megavata (MW) kadar çıkacak” diye konuştu.

Kütahya’da Vali Işın, öğretmenlerle buluştu Kütahya’da Vali Işın, öğretmenlerle buluştu

15 YILLIK İHTİYAÇ GİDERİLDİ

Yeni lotun hizmete gitmesiyle, 10-15 yıllık süreçte Kütahya Belediyesi’nin ya da Katı Atık Birliği’nin bir lot ihtiyacının görülmediğini aktaran Başkan ışık: “Yeni lotta usulüne uygun depolamanın yapılabilmesi için uygun bir iş makinesinin de buraya alınması gerekiyordu. Katı Atık Birliği Meclisimizin almış olduğu kararlar gereği bu süreci başlattık. Yapılan ihale sonucunda Devlet Malzeme Ofisi’nden KDV muafiyetini de kullanarak yaklaşık 3.7 milyon Türk Lirası ödeyip şu anda Türkiye’nin en donanımlı son model iş makinelerinden birisini birliğimize kazandırmış olduk. Daha iyi şartlarda hem yeni açılmış olan 2’nci lotun ekonomik kullanımı açısından hem de gelen çöplerin günü gününe ayrılarak çevreyi de kirletmeden değerlendirilmesi konusunda elimizde kullanacağımız ilave bir araç oldu. Yine elimizde mevcut olan aracı da kullanmaya devam edeceğiz” şeklinde sürdürdü.

DAHA DONANIMLI BİR TESİS DAHA YAPILACAK

Dünyanın birçok yerinde katı atıkların değerlendirilmesi ve geri dönüştürülmesinin önemine değinen Başkan Işık: “Özellikle son dönemde Avrupa ülkeleri dâhil olmak üzere, dünyanın birçok yerinde artık bu katı atıkların değerlendirilmesi, geri dönüşümü çok önemli hale geldi. İlimizde de biz merkez belediye olarak 2 ay önce hizmete açtığımız Ön Ayırma Tesisini yine yap-işlet-devret modeliyle şehrimize kazandırdık. Yani bundan sonra buraya gelecek çöpler, buraya gelmeden önce kısmen ön ayıklama tesisinden geçirilecek ya da bu seyyar çöp toplayıcı vatandaşlarımızın topladığı naylon ve benzeri gibi atıklar oralarda değerlendirildikten sonra tekrar kalan kısmı buraya gelip, burada enerji üretimi dahil olmak üzere değerlendirilecek. Yakın zamanda Bakanlığımızla yaptığımız görüşmelerin sonunda verdiğimiz hibe destekli projemiz onaylandıktan sonra böyle bir tesisi daha donanımlı olarak bu bölgeye de yapmayı planlıyoruz. İnşallah onu da yaptığımızda evlerimizden buraya gelen çöplerin her bir parçasının değerlendirildiği bir tesisi de kavuşmuş olacağız. Tüm bunların da şehrimize bir an önce kazandırılması temennisiyle katılımınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Muhabir: