Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aydın, çocuklarda en sık görülen kronik hastalıklardan biri olan diyabetin, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenmenin artmasıyla riskinin arttığını belirtti.
OMÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Prof. Dr. Aydın, son dönemlerde diyabetli çocuk sayısında gözle görülür bir artış olduğuna dikkat çekti.
Aydın, erken teşhisin diyabet yönetiminde kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, "Okullarda yaklaşık 25 bin diyabetli çocuk bulunmaktadır ve her yıl 1500 yeni diyabetli çocuk eklenmektedir. Toplumda diyabet farkındalığının artması, yeni tanı alan hastaların diyabetik komaya girmeden hastaneye ulaşmaları için büyük önem taşımaktadır" dedi.Diyabetin ortaya çıkmasında genetik faktörlerin etkili olduğunu belirten Aydın, şunları ekledi:
"Genetik yatkınlık kişisel bazda belirgindir, ancak bu, kalıtımsal hastalıklar gibi kesin bir durum değildir. Bir çocuğun diyabetli olması, diğer kardeşlerin de aynı duruma sahip olacağı anlamına gelmez. Diyabete yatkın genetik yapıya sahip çocuklarda, gribal enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, katkı maddeleri içeren paketli gıdalar gibi etkenler diyabetin tetikleyici faktörleri olabilir." Hareketsiz yaşam ve obezite, Tip 2 diyabetin en büyük tetikleyici faktörüdür diyen Aydın, "Artık çocuklar sokaklarda ve parklarda oynamak yerine ekran karşısında daha fazla zaman geçiriyorlar. Televizyon, bilgisayar ve akıllı telefonlarda uzun süre hareketsizlik, diyabet riskini artırır. Ebeveynler iş yoğunluğu nedeniyle hazır gıdalara yöneliyorlar, ancak bu gıdaların içeriği genellikle yüksek şeker ve yağ içerir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları ile hareketsiz yaşam bir araya geldiğinde obezite ve diyabet riski artar" şeklinde değerlendirmede bulundu."Çocuklarınızı Spora Yönlendirin"
Prof. Dr. Aydın, diyabet için özel bir diyetin gerekmediğini, diyabetli çocukların sağlıklı bireyler gibi beslenmesi gerektiğini belirtti ve şunları ekledi:
"Tüm çocuklar şekerli ve işlenmiş gıdalardan, gazlı içeceklerden ve ambalajlı ürünlerden kaçınmalıdır. Ailelere tencere yemeklerine ağırlık vererek ve özellikle çocuklarını spor yapmaya teşvik ederek sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmalarını öneriyoruz. Spor yaparken kan şekerinin düzenlenmesi daha kolaydır."