Sağlık

Çocuk Felci Nedir?

Çocuk Felci Nedir? Çocuk felci, polio virüsü adı verilen ve kontamine su veya gıdaların tüketimiyle bulaşan bir virüsten kaynaklanır.

Abone Ol
Çocuk Felci Nedir? Çocuk felci, polio virüsü adı verilen ve genellikle kontamine su veya gıdaların tüketimiyle bulaşan bir virüs nedeniyle oluşan bir enfeksiyon hastalığıdır.

Bu hastalık, vücuttaki sinir hücrelerinin hasar görmesiyle felce neden olabilir. İlk etapta ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerle başlayan hastalık, sinir köklerine yayılarak kalıcı nörolojik sorunlara yol açabilir.

Çocuk felcinin en önemli bulaşma yolu dışkı ile kontamine olan gıda ve su ürünlerinin tüketimidir. Bu nedenle hijyen şartlarının zayıf olduğu ortamlarda yaşayan kişilerde polio virüs salgınları sık görülebilir.

Kütahya Haber’in en güncel sağlık haberlerini almak için ‘buraya‘ tıklayabilirsiniz.

Çocuk Felci Hangi Belirtilere Yol Açar?

Polio virüsü çocuklarda kontamine gıdaların ağız yoluyla alınması sonucu sindirim sistemine geçiş yapar ve 7 ile 10 gün içinde ortaya çıkan aşağıdaki belirtilerin eşlik ettiği non-paralitik polio tablosuna neden olur:

  • Ateş
  • Boğaz ağrısı
  • Halsizlik-yorgunluk, yaygın kas ağrısı
  • Bulantı-kusma
  • Karın ağrısı
  • Baş ağrısı

Bu tabloda hastalık kendi kendini sınırlayıcı özellik gösterir ve birkaç gün içinde semptomların tamamen gerilemesiyle düzelir. Bununla birlikte hastalanan vakaların küçük bir bölümünde virüs sinir hücrelerine geçiş gösterir ve beyin-omurilik seviyesinde sinir dokularında tahribata yol açarak paralitik polio tablosuna neden olur.

Çocuk Felci Tanısı Nasıl Konur?

Çocuk felci tanısı hastalığın klinik belirti ve bulgularına göre hekim değerlendirmesi ile konulabilir. Bunun yanında hastanın vücut sıvılarında, kanında veya beyin-omurilik sıvısında (BOS) poliovirüsün varlığının gösterilmesi tanıya yardımcıdır.

Çocuk Felci Tedavisinde Neler Yapılır?

Halihazırdaki klinik uygulamada, çocuk felci enfeksiyonuna yönelik kullanılabilecek herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Non-paralitik polio enfeksiyonu durumunda yaklaşım sıklıkla hastanın destek tedavisi ile yönetilmesi ve hastalığın kendiliğinden gerilemesinin takip edilmesidir. Paralitik polioda ise nörolojik belirtilere yönelik semptomatik tedaviyle birlikte kaslardaki güç kayıplarına yönelik fizik tedavi yöntemleri uygulanabilir. Solunum kaslarının etkilendiği ciddi vakalarda ise solunum desteğinin sağlanması gerekebilir.

Önleme ve Aşılama

Çocuk felci, etkili aşılar sayesinde önlenebilir bir hastalıktır. İnaktif polio aşısı (IPA) ve oral polio aşısı (OPA), hastalığın yayılmasını engellemek ve toplumda bağışıklık kazandırmak için kullanılır. Bu aşılar, düzenli olarak uygulandığında çocuk felci vakalarının azalmasına ve hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olur.