Kış aylarının gelmesiyle birlikte başucu ürünler haline gelen bitki çaylarının kullanımı kadar hazırlanışı da önemli. Peki bitki çayları nasıl hazırlanmalı?
Bitki çayları havaların soğumasıyla ilginin arttığı, kış ayları gelince de vazgeçilmez haline geliyor.
Özellikle en çok tercih edilen ıhlamur, adaçayı ve civan perçemi bilinen ismiyle ayva denesi kullanımı da çok önemli.
Kütahya’da 8 yıldır aktar hizmeti veren Aktarsare yetkilisi İsmail Dalkılıç, bitki çaylarının kullanımları ile ilgili Ekspres Haber’e açıklamalarda bulundu.
Ihlamur, adaçayı ve civan perçeminin birçok hastalık ve sağlık sorununda etkili olduğunu vurgulayan Dalkılıç, düzenli kullanımının da hastalıklardan koruyacağını dile getirdi.
Özellikle civan perçeminin çok kıymetli bir bitki olduğunu aktaran Dalkılıç, “Kadınlar günlük bir veya iki fincan tüketsin. Erkekler de yine aynı şekilde kullanabilir.”
dedi.
“KULLANMAK KADAR HAZIRLAMAK DA ÖNEMLİ”
Bu çayların kullanımı kadar hazırlamalarının da önemli olduğunu anlatan Dalkılıç, şunları kaydetti:
“Bu çayları hazırlarken yani demlerken kaynatmayacağız. Kaynar suya atıp, iki dakika kapalı olarak bekleteceğiz. Bu noktanın altını çiziyorum. Eğer açık kaynar suya atıp kapatmazsak aroması gidiyor. Yani tesir değeri düşüyor. Kaynatmayacağız da çünkü kaynattığımız zaman da sıkıntı oluyor.”
“KUŞBURNU, HAYIT TOHUMU ÇAYI KAYNATILABİLİR”
Bunların yanı sıra bazı bitki çaylarının kaynatılabileceğini bildiren Dalkılıç, “Kaynatmaya bir örnek vereyim. Hayıt tohumu çayı mesela. Bunu yaparken öneriyoruz. Yine kuşburnu kaynatılarak yapılır, demlenir. Ama diğer çayları biz çoğunlukla kaynatmadan kaynar suya atarak demlemeyi tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.