Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“BİK, 33 BİN KİŞİNİN İSTİHDAMINA KATKI SAĞLIYOR”

Kütahya’da yayımlanan günlük yerel

Kütahya’da yayımlanan günlük yerel gazete sahipleri, Bursa’da yapılan Basın İlan Kurumu (BİK) Bölge Toplantısına katıldı.  Toplantıda bir konuşma yapan BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç: “Ülke genelinde 26’sı yaygın süreli, 9’u bölgesel, 917 yerel süreli yayın olmak üzere toplam 952 adet resmi ilan ve reklam yayınlama hakkına sahip gazete bulunuyor. Kurumumuz basın sektöründe yaklaşık 33 bin kişinin istihdamına katkı sunmaktadır” dedi.

Basın İlan Kurumu (BİK), 81 ilde yayın yapan yerel, bölgesel ve yaygın gazetelerin sahipleri ve temsilcileri ile bölge toplantılarında bir araya gelecek. Genel Müdür Cavit Erkılınç ve Genel Müdür Yardımcısı Mesut Onat’ın yanı sıra birim müdürlerinin de katıldığı Gazete Sahipleri ve Temsilcileri Bölge Toplantılarının ilki dün Bursa’da düzenlendi. Toplantıya Kütahya, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale, Düzce, Eskişehir, Sakarya ve Yalova illerindeki yerel gazete sahipleri ve temsilcileri katıldı.

“SİZ VARSANIZ BİK VAR, BİK VARSA SİZ VARSINIZ”

Toplantıda, Basın İlan Kurumu ile gazetelerin karşılıklı görev ve sorumlulukları, mevzuat uygulamaları, gazete denetimleri, basının geleceğine yönelik öngörüler ve hazırlıklar, Basın Ahlak Esasları, sosyal destekler ve eğitim programları ele alındı. Gazete sahiplerine yönelik bir konuşma yapan BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Basın İlan Kurumu (BİK)’nun 1961 Anayasası’nın hemen ardından kurulan kuruluşlardan biri olduğunu aktardı. BİK’in özgür haberciliğin garantörü olduğunu kaydeden Erkılınç: “Yerel basın da vatandaşın yerel ve bölgesel habere ulaşmasında en önemli faktör olarak aracılık hizmetini yürütüyor. Basın İlan Kurumu olarak bizler aracı bir kurumuz. Sizlerle ancak ortak olabiliriz. Birlikte yol yürüyoruz. Dolayısıyla siz varsanız Basın İlan Kurumu var, Basın İlan Kurumu varsa siz varsınız. Bizler sizlerin varlığınızın bir yerde garantisiyiz” şeklinde konuştu.

“EN BÜYÜK ZARARI BASINIMIZ GÖRÜYOR”

Erkılınç, son yasa çerçevesinde BİK’in adının kamu kurumu olmasına rağmen farklı zemine çekilerek birçok tartışmanın öznesi haline getirildiğini söyledi.  BİK’in medyayı baskı altına almak için kurulmuş yeni bir kurum imajı çizildiğini kaydeden Erkılınç: “Oysaki BİK 1961 yılında kuruldu. Amacı resmi ilanların adaletli bir şekilde dağıtılmasıydı. BİK tarafsızlık üzerine kurulmuştur ve bu tarafsızlığı genel kurulu yapısıyla da güvence altındadır. Son 20 yılda Türkiye’nin içeriden ve dışarıdan kuşatılmaya çalışıldığı her dönemde medya kullanışlı bir aparat olarak görüldü. İnanıyorum ki bu durum basını da ziyadesiyle rahatsız ediyordur. Basınımızı bir araç gibi kullanmaya çalışanların BİK’i hedef alması bizler için sürpriz değil. Burada en büyük zararı basınımız görüyor” ifadelerini kullandı.

“BASIN İLAN KURUMU BİR CEZALANDIRMA KURUMU DEĞİLDİR”

Basın İlan Kurumu’nun görev ve yetkilerinin belli olduğuna vurgu yapan Cavit Erkılınç: “Tüm bunların dışına çıkarak siyasi karar alması, medya kuruluşlarını cezalandırması teknik olarak da mevzuat olarak da mümkün değildir. Basın İlan Kurumu bir cezalandırma kurumu değildir. Tam aksine basının en büyük destekçisidir. Bizler basına olan desteğimizi artırmanın yollarını arıyoruz. Basın İlan Kurumu’nun ceza verme yetkisi yoktur. Olmayan bir etkinin eyleme dönüşmesi de mümkün değildir. BİK çoğulcu, çok sesli ve özgürlükçü bir yönetime sahiptir. Alınan tüm kararlara da yargı yolu açıktır. BİK görevleri çerçevesinde gazetelere aralıksız denetimler gerçekleştirmektedir. Anadolu’nun her kentinde yapılan habersiz denetimlerle gazetelerin ilgili mevzuata uygun olup olmadığı tek tek incelenir. Mevzuata uygun olmayan bir durumla karşılaşıldığında da yaptırımlar uygulanıyor” diye konuştu.

“952 GAZETE RESMİ İLAN ALIYOR”

Erkılınç, ülke genelinde 26’sı yaygın süreli, 9’u bölgesel, 917 yerel süreli yayın olmak üzere toplam 952 adet resmi ilan ve reklam yayınlama hakkına sahip gazete bulunduğunu söyledi. 2021 yılında yaklaşık bin 900 gazete ve dergiye dağıtılan resmi ilan ve reklam tutarı 613 milyon TL olduğunu söyleyen Erkılınç: “2022 yılının ilk sekiz ayında bu rakam yaklaşık 600 milyona ulaşmış ve neredeyse geçen yılın rakamlarını yakalamış durumdadır. Kurumumuz basın sektöründe yaklaşık 33 bin kişinin istihdamına katkı sunmaktadır” dedi.

“KAYNAK BULMAK BASININ SORUMLULUĞUNDA”

Gazete sahiplerine seslenen Cavit Erkılınç, kaynak arayışının BİK’ten çok gazetelerin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Erkılınç: “Yani basın kaynağı bulacak BİK de yardımcı olacak. Ama maalesef bizler çalışıyoruz. Reklam peşinde, ilan peşinde konuşuyoruz ve basın için gelir elde etmeye çalışıyoruz. Bu bizim asli görevlerimizden biri değil ama biz yine de basının ayakta kalması için bu mücadelemizi devam ettireceğiz. Bu konuda basından da yardım istiyoruz. Resmi ilana bağlı yayıncılık yapmak asla doğru değildir ve bizi bir çöküşe götürür. Biz tüm çalışmalarımızı yürütürken sizlerin de gazetelerinizi geliştirmeniz sadece basılı yayınlarla kalmayıp internet gazeteciliğine yönelmeniz gerekiyor. Dünyanın en önemli gazeteleri basılı yayınlarının yanı sıra yatırımlarını dijitale de yönlendiriyor. Çünkü büyük ve kaçınılmaz bir dijital dönüşüm yaşanıyor. Ayakta kalmak için değişim ve dönüşüm şart. 2021 verilerine göre gazete ve dergi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 6 azalarak 4 bin 460 oldu. Gazete ve dergilerin tirajı söz konusu dönemde yüzde 7,2 azaldı. Rakamlar bize basın sektörünün geleceği hakkında net bir tablo çiziyor. Tüm gayretimizi basın kuruluşlarımızı yeni çağa hazırlamak” diyerek sözlerini tamamladı.