Teknoloji

Bayraktar TB3 SİHA rampadan ilk kalkışını gerçekleştirdi

Bayraktar TB3 SİHA, TCG Anadolu Gemisi'ndeki şartlara benzer bir pistte ilk rampa kalkış testini başarıyla tamamladı.

Abone Ol

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), TCG Anadolu Gemisi'ndeki şartlara benzer bir pistte ilk rampa kalkış testini başarıyla tamamladı.

Bayraktar TB3'ün test süreci, Baykar'ın yaptığı açıklamaya göre, başarılı bir şekilde devam ediyor.

TB3, 27 Ekim 2023'te Cumhuriyetin 100. yılına armağan olarak gerçekleştirdiği ilk uçuşun ardından, Edirne'nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde rampa kalkış testini başarıyla gerçekleştirdi.

Keşan'daki pist, TCG Anadolu'nun güvertesindeki şartlarla aynı özelliklere sahip olup, 12 derece eğime sahip bir rampa içeriyor. İlk rampa kalkış testinde TB3, dört kez başarılı kalkış gerçekleştirdi.

Performans Testleri ve İntikal

Bayraktar TB3, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde alçak, orta ve yüksek irtifa performans ve sistem tanımlama testlerini tamamladı. 22 Mayıs'ta Bayraktar AKINCI TİHA ile birlikte ilk kol uçuşunu gerçekleştiren TB3, Çorlu'dan Keşan'a intikal etti. Keşan'da, özel olarak hazırlanmış rampalı pistte test faaliyetlerine devam edecek.

Uçuş Süresi ve Performans

Bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında Bayraktar TB3 SİHA, toplam 395 saat 43 dakika havada kaldı. 20 Aralık 2023'te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde 32 saat havada kalarak 5 bin 700 kilometre yol kat etti. Ayrıca, 26 Mart'ta ASELSAN tarafından geliştirilen ASELFLIR-500 ile gerçekleştirdiği testte yüksek performans sergiledi.

TCG Anadolu’dan İlk Uçuş 2024'te

Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısıyla TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilen dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olacak. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde testlerin başlayacağını belirtti.

TB3'ün sahip olacağı kabiliyetler, görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyeti sayesinde, uzun mesafelerden kumanda edilebilmesini sağlayacak. Bu, keşif-gözetleme, istihbarat ve taarruz görevlerinde önemli bir yenilik getirecek.

İhracat Başarısı

Baykar, 2003 yılından beri tüm projelerini öz kaynaklarıyla yürütüyor ve gelirlerinin büyük kısmını ihracattan elde ediyor. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. 2023 yılında 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Baykar, dünya genelinde en büyük SİHA ihracatçısı olup, halihazırda imzalanan sözleşmelerin %97,5'i yurt dışı satışlardan oluşuyor. Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülke ile, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 9 ülke ile ihracat anlaşmaları imzalandı.