Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BAŞKÖŞE’DE DOĞU TÜRKİSTAN ZULMÜ KONUŞULDU

Şehit Selim Cansız AİHL

Şehit Selim Cansız AİHL Tarih Öğretmeni Mehmet Küçükyılmaz, okul kütüphanesi koordinatörlüğünde düzenlenen Başköşe Konuşmaları’nın konuğu oldu. İsa Yusuf Alptekin Kimdir, Doğu Türkistan Neresidir?” gerçekleşen konuşmada, Doğu Türkistan’ın bizim için önemi ve İsa Yusuf Alptekin’in mücadelesi anlatıldı.

Şehit Selim Cansız AİHL Kütüphanesi koordinatörlüğünde düzenlenen Başköşe Konuşmaları’nın 11. programı okul kütüphanesinde düzenlendi. Bu haftanın başköşe konuşmacısı okulun tarih öğretmeni Mehmet Küçükyılmaz oldu. “İsa Yusuf Alptekin Kimdir, Doğu Türkistan Neresidir?” gerçekleşen konuşmada, Doğu Türkistan’ın bizim için önemi ve İsa Yusuf Alptekin’in mücadelesi anlatıldı.

“SOYDAŞLARIMIZ OLARAK BU ZULME TEPKİ GÖSTERMEMİZ LAZIM”

Doğu Türkistan’ı konuşurken hem tarihî hem stratejik bir bakış açısıyla değerlendirmek gerektiğini ifade eden Küçükyılmaz, konuşmasında şunları kaydetti: “Bugün Doğu Türkistan’da zulmün her türlüsünü görüyoruz. Milyonları aşan nüfusuyla Uygur Türkleri zulme maruz kalıyor. Bizim soydaşlarımız olarak bu zulme tepki göstermemiz lazım, yine aynı dinin mensupları olarak tepki göstermemiz lazım. Aynı soyu veya dini paylaşmıyorsak bile insanlık onurumuz sebebiyle tepki göstermemiz lazım çünkü insan hakları ciddi anlamda ihlal ediliyor. Normalde Çin’de tek çocuk yasası var fakat Doğu Türkistan’a özellikle gönderilen Çinliler bu yasadan muaf. Uygur bölgesine göçen Çinliler istedikleri kadar çocuk yapabiliyor. Buradaki esas amacın nüfus yapısını değiştirmek olduğu aşikâr. Uygur Türklerinin bugün 20 milyon civarında olduğu tahmin edilen, ki esasında daha fazla ama Çin belgeleri bu kadar veriyor, nüfusu, zaman içerisinde azınlık haline getirilip asimile edilecek. Bunun bir benzeri Kırım’da görüldü. Onu unutmayalım. Kırım’a güya bağımsızlık verildiğinde Kırım’ın tamamı Türk’tü. Şu son Rusya – Ukrayna savaşı ile gündeme geldi Kırım. Bugün Kırım’da %15 civarında bir Türk nüfustan bahsediliyor. Çünkü bu insanları sürgün ettiler, evlerinden yurtlarından edip göçe zorladılar. Onlardan boşalan yerleri de demografik olarak değiştirdiler. Tarihte bunun acı örneklerini görüyoruz.”

“KÜLTÜR VE MEDENİYETİMİZ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ”

Doğu Türkistan’ın kültür ve medeniyetimiz açısından büyük bir önemi olduğuna dikkat çeken Küçükyılmaz: “Bizim ana yurdumuz. Bizim Doğu Türkistan’la çok derin tarihî bağlarımız var. Bununla birlikte Doğu Türkistan’ın komşu olduğu ülkelere baktığımız zaman jeopolitik öneminin ne kadar yüksek olduğunu görmek mümkün. Doğu Türkistan’ı kontrol eden bütün Orta Asya’yı kontrol eder. Doğu Türkistan’ın esas önemi burada. İsa Yusuf Alptekin, Doğu Türkistan davasının sembol ismi. 1901 – 1995 yılları arasında yaşadı. 94 yıllık ömrünü bu mücadeleye adadı. Doğu Türkistan’dan çıkmak zorunda kalınca da Türkiye’ye geldi. Türkiye’nin verdiği pasaport ve kimlikle yaşadı. Davasına sahip çıkıp vatanına bağlı kaldı. İsa Yusuf Alptekin vefat ettiğinde Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşıydı. Bu, bizim üzerimize düşen bir sorumluluktur. Onun davasını anlamak, onun davasına sahip çıkmak her vatandaşımızın görevidir. Sanmayın ki Türkiye’nin sınırları haritada görüldüğü kadar. Birçok mazlum insan gözünü, kulağını Türkiye’ye çevirmiş. Bizim de eğitimde, sanayide, teknolojide, diplomaside üst düzeylere çıkıp dünya çapında söz sahibi olmamız ve başta Doğu Türkistan olmak üzere bütün mazlum coğrafyalara sahip çıkmamız, o insanlara yardım etmemiz gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı. CANSU AYDEMİR