Gündem

Baro Başkanı Av. Edip İlkay Sunay izlenimlerini aktardı: “TEMEL SORUN BARINMA VE HİJYEN”

Abone Ol
Kütahya Barosu’ndan gönüllü avukatlarla Adıyaman’da görev alan Kütahya Baro Başkanı Av. Edip İlkay Sunay, bölgedeki izlenimlerini aktardı. Başkan Sunay, Adıyaman’daki en büyük iki sorunun barınma ve hijyen olduğunu söyledi. Kütahya Barosu,  TBB Deprem Koordinasyon Merkezi tarafından verilen görevleri yerine getirmek üzere depremden en çok etkilenen illerden Adıyaman’a gitti. Gönüllü avukatlar, “Enkaz Radar” uygulaması üzerinden saha çalışmaları yaparak bina hasra tespitinde bulundular, nakdi ve ayni yardımları depremzedelere ulaştırdılar. Bunun yanı sıra hukuki destek ve bilgilendirme çalışmalarını da yürüttüler. Adıyaman’daki görevlerini tamamladıktan sonra Kütahya’ya dönen Baro Başkanı Av. Edip İlkay Sunay, bölgedeki izlenimlerini Kütahya Ekspres’e anlattı, ihtiyaç ve eksiklere dikkat çekti.

ENKAZLARI BİR BİR FOTOĞRAFLADILAR

Başkan Av. Edip İlkay Sunay öncelikli görevlerinin TBB’nin ‘Enkaz Radar’ uygulaması kapsamında binalardaki hasarları tespit etmek olduğunu söyledi. Sunay: “Kendi şifremiz, kendi kimlik bilgilerimizle bu uygulamaya giriş yaparak gitmiş olduğumuz bölgelerde enkaz, ağır hasarlı ya da orta hasarlı binalarda ama özellikle yıkık ve ağır hasarlı binalar tespitler yaptık. Binaların fotoğraflarını çektik,  kolon kiriş çatlakları varsa bunlara ilişkin 3-4 ayrı cepheden fotoğraflar çektik. Yarın öbür gün bu apartmanda kalan bir vatandaş müteahhidine ya da ilgili sorumlu her kimse ona dava açmak isterse ve elinde de herhangi bir görüntü, bulgu yoksa onlara delil done oluşturmak için bu fotoğrafları çektik.  Enkaz halinde bir bina varsa eğer kolon bölümünden bir yer bularak demirlerin boyutlarını da tespit etmeye çalıştık. Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımız talep etmeleri halinde Türkiye Barolar Birliği’nden kendi evlerine ilişkin verilere ulaşabilecek, hukuki sürecinde kullanabilecek” açıklamasında bulundu. Bilirkişi olmadıklarının altını çizen Sunay, binalarda yaşanan genel sorunlara da değindi. Çok sağlam binaların da yıkıldığına dikkat çekerek; “Sebebi normalde kullanılması gereken malzemelerin iki katı malzemenin kullanılması. Statiğin yok sayılması ve zemine uygun olmayan yapıların yapılması da yıkıma sebebiyet veren etkenlerin bazıları” diye konuştu.

“ÇOCUKLAR BİZİ DERİNDEN YARALADI”

Hasar tespit çalışmalarının yanı sıra ayni ve nakdi yardımların depremzedelere ulaştırılmasında da görev aldıklarını aktaran Başkan Sunay: “Türkiye’deki tüm baroların yapmış olduğu yardımların toplandığı koordinasyon merkezleri var. Bu merkezlerdeki yardımları yurttaşlarımıza ulaştırdık. Çadırları gezdik ve ihtiyaç neyse bu doğrultuda yardımları götürdük. Özellikle çocukların durumları bizi çok derinden yaraladı. Bir çocuğa bir şeyler veriyoruz, bir süre sonra sahada tekrar karşılaştığımızda yeniden vermek istiyoruz ama o çocuklar kendilerinin aldıklarını söyleyerek başka çocuklara vermemizi isteyecek kadar yüce gönüllüler. 5 yaşında bir çocuktan bahsediyorum. Kadınlar ve erkekler, herkes bu tavırda” ifadelerini kullandı.

“YİYECEK NOKTASINDA BİR SIKINTI YOK”

Başkan Sunay son olarak Adıyaman’da yaşanan sıkıntılara ve ihtiyaç duyulan eksiklere ilişkin de izlenimlerini aktardı. Hijyen noktasında sıkıntı olduğunu söyleyen Sunay: “Su Hatay’daki gibi değil, su var ama hijyen problemi var. O da genel bir problem. Salgın yok, bizzat yerinde gördük; öyle bir salgın yok. Çadır kentlerde duşlar ve tuvaletler var fakat ne kadar yeterli? Temelde barınma problemi var. Yeterli çadır, yeterli konteyner yok. Esas problem barınmada başlıyor, barınmadan sonra ise hijyenle devam ediyor. Yiyecek ihtiyacı yok. Her yerde aşevleri var, her yerde bir grup gönüllü insan yemek dağıtıyor o noktada bir sıkıntı yok” diyerek sözlerini tamamladı. CANSU AYDEMİR

ü