Kütahya’ya son 20 yılda 9,7 milyar lira yatırım yapıldığını anlatan Tarım ve Orman Bakan Vahit Kirişçi, orman köylüleri, çifti kayıt sistemi hedefleri ve yeni yatırımlarla ilgili müjdeler paylaştı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Kütahya’da tarım sektörü temsilcileri ile köy ve mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi.
Zafer Kalkınma Ajansı’nda tarım sektörü temsilcileri ile AK Parti Kütahya İl Başkanlığı’nın organize ettiği muhtarlarla istişare toplantısında Kütahyalılarla buluşan Bakan Kirişçi önemli açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘boş bir karış toprak kalmasın’ cümlesini hatırlatan Bakan Kirişçi, iki yıl üst üste boş kalan arazilerin sonraki yıllarda kirası tarla sahibine ödenmesi şartıyla kiralanması uygulamasını başlattıklarını aktardı.
Kütahya’nın yüzde 56’lık bölümünün orman olduğunu belirten Bakan Kirişçi, “Kütahya'mızda ormanla ilgili de düzenlemeler, çok sayıda orman köylümüz var. ORKÖY'den yararlanan vatandaşlarımız var. Bunların ne kadar zor şartlarda ormanlarımızı sahiplendiğini biliyoruz. Bu çerçevede de özellikle orman köylülerimizi ekonomik olarak rahatlatacak 4-5 adımımız var. Ormanı adeta muhafız gibi herhangi bir bedel almaksızın koruyan ve kollayan orman köylüsüne, ormandan elde edeceğimiz gelirin yüzde 10'unu vereceğiz. Yani önümüzde orman duruyor ve o ormandan ekonomik olarak istifade edemiyor veya yeterince istifade edemediğinizi düşünüyoruz. Dolayısıyla böyle bir uygulamayla orman ürünlerinden elde edilen gelirin yüzde 10'unu o bölgedeki orman köylülerine vereceğiz." dedi.
“ÇKS’DE HEDEFİMİZ YÜZDE 100’E ULAŞMAK”Kütahya’daki çiftçi kayıt sistemleri ile ilgili bilgiler paylaşan Bakan Kirişçi, şu anda kayıtlılık oranlarının yüzde 75’lerde olduğunu söyledi.
Geriye kalan yüzde 25’lik kesimin de kayıt yaptırması için çalıştıklarını anlatan Bakan Kirişçi, şöyle konuştu:
Kütahya'mızda da ÇKS'ye yani çiftçi kayıt sistemine kayıtlılık oranı yüzde yetmiş beşler civarında. Dolayısıyla yüzde yirmi beşlik kısmının bu kaydı yaptıramadıklarını bildiğimiz için biz üreticilerimize inşallah bu kanunla birlikte kendi üretim faaliyetlerini ve bu üretim faaliyetlerini gerçekleştirdikleri yerin lokasyonunu gösterdik. Buranın koordinatlarını alarak bakanlığın ÇKS dışında da diğer kayıtları burada dikkate alınır diyerek her türlü tarımsal desteklerle o üreticinin yararlanmasını sağlamış olacağız. Böylelikle kayıtlılığı artıracağız. Yüzde yüze getireceğiz. Ama diğer taraftan da Türkiye'de kim nerede ne üretiyor? Bundan da haberdar olmuş olacağız.”
“KÜTAHYA’YA 20 YILDA 9,7 MİLYAR LİRA DESTEK VERDİK”AK Parti iktidarında Kütahya’ya verilen destekleri katılımcılarla paylaşan Bakan Kirişçi, daha fazla yardım ve desteğin kazandırılması için ilgili birimlerle çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti.
İlçelere kazandırılan sulama sistemlerinin detaylarını açıklayan Bakan Kirişçi, Kütahya’ya bu alandaki yatırımlarda pozitif ayrımcılık yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini vurguladı.
“Üretmek en kıymetli olan iş” diyen Bakan Kirişçi, her şartta üretim yapan çiftçi ve üreticiye teşekkür etti.
Özellikle jeotermal alana dikkat çeken Bakan Kirişçi, doğal kaynağı olan Simav başta olmak üzere bu kaynakların daha fazla verime, üretime dönüştürülmesinin temel hedefleri olduğunu aktardı.