Bahar nezlesi neden hemen geçmiyor? Bahar ve yaz aylarının sıkça görülen sağlık sorunlarından biri olan bahar nezlesi, diğer adıyla alerjik rinit, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Bu duruma karşı doktorlar tarafından reçete edilen burun spreyleri ise genellikle yanlış kullanılıyor. İşte burun spreylerinin doğru kullanım şekli ve bahar nezlesi hakkında bilmeniz gerekenler.

Bahar nezlesi neden hemen geçmiyor?

Bahar nezlesinden muzdaripseniz, doktorunuz muhtemelen size burun spreyi reçete edecektir. Ancak çoğu insan bu ilaçları yanlış kullandığından habersiz. Pediatrik alerji danışmanı Profesör Helen Brough, burun spreylerinin doğru kullanım şekli hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Burun Spreyi Nasıl Kullanılır?

Profesör Brough, burun spreyi kullanırken yapılan yaygın bir yanlışı düzeltti. Pek çok kişi, burun spreyini sıkarken nefes almanın doğru olduğunu düşünüyor. Ancak bu uygulama, ilacın etkisini kaybetmesine neden oluyor. Brough, "Püskürtme sırasında nefes alırsanız, steroidin tamamını yutar ve mideye gönderirsiniz. Bu da ilacı etkisiz hale getirir." diyor.

Brough'un önerisi şu şekilde: "Başınızı aşağıya doğru çevirin ve ardından nazal steroid spreyi burnun yan tarafına doğru dayayın. Püskürttüğünüz ilacı, burun kılları yavaş yavaş gitmesi gereken yere geri getirecektir."

Spreyi Sıktıktan Sonra Ne Yapmalı?

Brough, sprey uygulamasından sonra burnu çekmemeniz gerektiğini belirtiyor. Damlayan bir şey olduğunda buruna doğru bir mendil tutmak gerekiyor. Bu doğru uygulama yöntemi, spreyin etkili bir şekilde çalışmasını sağlar.

Alerjik Rinit Nedir?

Alerjik rinit, halk arasında saman nezlesi olarak bilinir ve polene karşı oluşan alerjik bir reaksiyondur. Hapşırma, burun akıntısı veya tıkanıklığı, gözlerde kızarıklık ve sulanma gibi semptomlara yol açabilir. Semptomlar genellikle mart sonu ile eylül ayları arasında, özellikle sıcak, nemli ve rüzgarlı havalarda daha kötü hale gelir. Saman nezlesi, genellikle bir ila iki hafta süren soğuk algınlığının aksine haftalarca veya aylarca devam edebilir.

Aşı hakkında bilmeniz gerekenler Aşı hakkında bilmeniz gerekenler

Saman Nezlesi Nasıl Önlenir?

Saman nezlesi semptomlarıyla başa çıkmak için uzmanlar şu önerilerde bulunuyor:

  • Polenleri Yakalamak İçin: Burun deliklerinize vazelin sürün.
  • Göz ve Burun Koruması: Polenlerin burnunuza ve gözlerinize girmesini önlemek için etrafı saran güneş gözlüğü, maske veya geniş kenarlı şapka takın.
  • Temizlik: Dışarı çıktıktan sonra duş alın ve kıyafetlerinizi değiştirin.
  • Evde Koruma: Pencereleri ve kapıları mümkün olduğunca kapalı tutun.
  • Ev Temizliği: Düzenli olarak evi süpürün ve nemli bir bezle toz alın.
  • Hava Filtreleri: Arabanızın havalandırma deliklerinde varsa polen filtresi, elektrikli süpürgenizde ise HEPA filtre kullanmayı deneyin.

Muhabir: Onur Yetgin