Bölge

Bafa Gölü'nde kuraklık sebebiyle 30 metre çekilme yaşandı

Muğla'nın Milas ilçesinde 261 kuş, 22 sürüngen ve 19 memeli türe ev sahipliği yapan Bafa Gölü'nde, bu yıl 30 metre kadar çekilme yaşadı.

Abone Ol

Bafa Gölü, Muğla ve Aydın sınırları içinde yer alıyor ve "Latmos" olarak bilinen 8 bin yıllık kaya resimlerinin bulunduğu Beş Parmak Dağları'nın gölgesinde konumlanıyor. Bu doğal güzellikleri ve tarihi kalıntıları ile uluslararası öneme sahip bir sulak alan olarak dikkat çekiyor. Ancak, son yıllarda yaşanan kuraklık, gölün ekosistemini tehdit eden bir sorun haline geldi.

GÖL TEHDİT ALTINDA

Bafa Gölü, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle sularının 30 metre civarında çekilmesi sonucu ciddi bir tehdit altında. Bölge sakinleri, gölde flamingolar ve diğer kuş türlerinin hala var olduğunu ancak kuraklık nedeniyle gölün eski haline dönmesi konusunda endişeli.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Bafa Gölü'nün su seviyesinin, giren ve çıkan akıma bağlı olarak değiştiğini belirtti. Özçelik, “Son yıllarda Bafa Gölü kuraklık açısından oldukça zor dönemler yaşıyor. Bu durum her yıl artarak devam ediyor. Aslında kuraklık, Büyük Menderes Havzası'nın tamamında etkin” dedi.

DOĞAL VE KÜLTÜREL GÜZELLİKLER TEHLİKEDE

Bafa Gölü’nü besleyen Büyük Menderes Nehri'nin getirdiği kirleticiler nedeniyle zaman zaman kirlilik de yaşandığını vurgulayan Özçelik, su seviyesindeki düşüşün oksijen miktarını azalttığını ve bunun ekosistem üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Özçelik, "Bizim burada su tahsisi ve su yönetimini havza bazında yapmamız gerekiyor. Bu, bölgenin doğal ve kültürel güzelliklerinin korunması için oldukça önemli" diye konuştu.

Ekim ayıyla birlikte kurak dönemin sonuna gelindiğini belirten Özçelik, kış yağışlarının gelmesiyle göle giren su miktarında ciddi bir artış olacağını ve gölün kendisini toparlayabileceğini umduklarını sözlerine ekledi.