Sağlık

Atelektazi nedir, nasıl tedavi edilir?

Atelektazi, akciğerin bir kısmının ya da tamamının havalandırılmaması sonucu meydana gelen bir durumdur. İşte detaylar...

Abone Ol

Atelektazi, fiziksel bir tıkanıklık nedeniyle akciğerin tamamına veya bir kısmına hava gidememesi sonucu meydana gelen bir hastalıktır. Bu durum, akciğerin şişememesiyle sonuçlanır. Akciğerlerimiz, soluk borusunu (trakea) takip eden bronş sistemiyle havayı alır ve alveol adı verilen keseciklerde gaz değişimi gerçekleştirir. Bronşların içeriden veya dışarıdan kapanması sonucunda akciğer kısımlarına hava ulaşamaz ve bu kısımlar solunuma katılamaz.

Atelektazi Belirtileri

Hastalık, bazı durumlarda belirti göstermeyebilir. Ancak genellikle aşağıdaki belirtilerle ortaya çıkar:

  • Nefes darlığı
  • Hava açlığı
  • Hızlı ve yüzeyel soluma
  • Uzun süreli öksürük
  • Hırıltı

Atelektazi tanısı için doktorunuz, akciğer röntgeni, bilgisayarlı tomografi (BT), arteriyel kan gazı testi ve bronkoskopi gibi tetkikler yapabilir.

Atelektazi Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavide öncelikli olarak, duruma neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması hedeflenir. Mukus tıkaçlarının dışarı atılması için ilaçlar kullanılabilirken, solunum fizyoterapisi ile akciğer kapasitesi artırılabilir. Ameliyat sonrası ortaya çıkan atelektazi durumlarında oksijen desteği sağlanabilir. Ayrıca, yabancı cisimlerin neden olduğu atelektazilerde bronkoskopi ile bu cisimlerin çıkarılması gerekebilir. Uzun süreli atelektazilerde ise cerrahi müdahale gerekebilir; bu sayede hastalığın tedavisi ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarının önlenmesi sağlanır.

Bu hastalık, erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir. Sağlığınızı korumak için belirtilere dikkat etmek önemlidir.