Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aşırı Sıcaktan Korunma ve Yaz Aylarında Doğru Beslenme Önerileri

Uzmanlar, yazın öğle saatlerinde dışarı çıkılmamasını, su tüketimine odaklanılmasını ve hafif, sulu yiyecekler tercih edilmesini öneriyor.”

Uzmanlar, yazın öğle saatlerinde

İç hastalıkları uzmanları, yaz aylarında güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde, özellikle yaşlıların, çocukların, gebelerin ve kronik hastalığı olanların dışarı çıkmamalarını önerirken beslenme uzmanları, bu dönemlerde su tüketimine odaklanılmasını, hafif ve sulu yiyeceklerin tercih edilmesini tavsiye ediyor.

Medipol Çamlıca ve Koşuyolu Hastaneleri İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Şehmus Özmen, sıcak hava, aşırı terleme ve yüksek neme bağlı olarak vücutta sıvı ve tuz kaybıyla dengesizliklerin oluştuğunu, bunun da vücudu birçok açıdan olumsuz etkilediğini belirtti. Özellikle yaşlılar, çocuklar, gebeler ve kronik rahatsızlığı olan bireylerin bu duruma daha duyarlı olduğunu vurgulayan Özmen, “Acil olmadıkça öğle vakitleri dışarı çıkılmamalı. Güneş ışınlarının dik geldiği saat 11.00 ve 16.00 aralığında dışarı çıkmak zorunda olanlar, şapka, gözlük ve şemsiye gibi koruyucu aletler kullanmalı” dedi.

Prof. Dr. Özmen, teri emebilecek açık renkli ve pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini belirterek, koyu renkli, kalın ve naylon-sentetik kıyafetlerden kaçınılmasını önerdi. Ayrıca, sıvı kaybının telafisi için şekersiz ve asidik içeriği olmayan su, maden suyu, ayran, açık çay veya limonlu çay gibi içeceklerin tüketilmesini tavsiye etti.

Klima Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaz aylarında klima kullanımının artmasıyla birlikte klima çarpması riskinin de arttığını belirten Prof. Dr. Özmen, klima kullanırken dikkat edilmesi gereken kurallara değindi. “Klimalı bir ortama ani geçiş yapmak vücudun ani sıcaklık değişimine uyum sağlamasını zorlaştırır ve hastalıklara neden olabilir. İç ve dış ortam arasındaki sıcaklık farkının 5-7 dereceden fazla olmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca, klima filtrelerinin düzenli temizlenmesi, solunum yolu hastalıklarına engel olur” ifadelerini kullandı.

Yaz Aylarında Doğru Beslenme Önerileri

Medipol Mega Üniversite Hastanesinden Uzman Diyetisyen Asya Naz Al, yaz aylarında beslenme düzeninin nasıl olması gerektiğine ilişkin önerilerini sıraladı. Al, sıcak havalarda vücudun artan ısısını normal seviyelere düşürmek için enerji harcadığını ve bunun metabolizmayı etkileyebildiğini söyledi. “Bol miktarda su içmeye dikkat etmek çok önemlidir. Hafif ve sulu yiyecekler tercih edilmelidir. Meyve ve sebzelerin taze tüketilmesi, salataların sıkça tercih edilmesi bu noktada faydalı olabilir. Ağır yemeklerden ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır” dedi.

Kronik Hastalığı Olanlar İçin Beslenme Önerileri

Kronik hastalığı olan bireylerin yaz aylarında beslenme düzenlerine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini belirten Al, hafif ve sindirimi kolay yiyeceklerin tercih edilmesini önerdi. “Taze meyve ve sebzeler, salatalar, tavuk, balık gibi hafif protein kaynakları ve tam tahıllı ürünler bu bireyler için iyi bir seçenektir. Ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması sindirim sistemi üzerindeki yükü azaltabilir” dedi.

Yeşil Yapraklı Sebzeler ve Donmuş Gıdaların Tüketimi

Yaz aylarında yeşil yapraklı sebzeler ve donmuş gıdaları tüketirken dikkat edilmesi gereken noktaları da paylaşan Al, “Yeşil yapraklı sebzeler tüketilmeden önce iyi yıkanmalıdır. Donmuş ürünleri alırken ambalajın hasarsız ve sağlam olmasına dikkat edilmeli. Ürünleri satın aldıktan sonra evde uygun sıcaklıkta saklanmalıdır” ifadelerini kullandı.