Gündem

Alper Gezeravcı bugün 2 deney birden yapacak

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştirdiği uzay görevine devam ediyor.

Abone Ol

Bugün ISS'de, gen ve mikroalg olmak üzere 2 deney yapacak olan Gezeravcı, bilim dünyasına önemli veriler sunmaya hazırlanıyor.

Mikroalg'larla Yaşam Destek Üniteleri

Alper Gezeravcı, Boğaziçi Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu'nun yönetimindeki "UzMAn" deneyini gerçekleştirecek. Bu deneyde, mikroalg türlerinin yerçekimsiz ortamda büyüme ve dayanıklılık testleri yapılacak.

Aynı zamanda, metabolik değişiklikler incelenecek ve mikroalg'ların karbondioksit yakalama performansları ile oksijen üretim kabiliyetleri belirlenecek.

Bu çalışma, kapalı sistemlere entegre yaşam destek ünitelerinin geliştirilmesine yönelik önemli veriler sağlamayı hedefliyor.

"UzMAn" Deneyi Hedefleri:

  • Mikroalg türlerinin yerçekimsiz koşullarda büyüme testleri
  • Metabolik değişikliklerin incelenmesi
  • Karbondioksit yakalama performanslarının belirlenmesi
  • Oksijen üretim kabiliyetlerinin değerlendirilmesi

Mikro Yerçekimi Altında Bitkilerde Gen Araştırması

Alper Gezeravcı'nın ikinci deneyi ise Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Tuğçe Celayir'in proje yöneticiliğini üstlendiği gen araştırması olacak. Bu deneyde, mikro yerçekimi altında bitkilerde CRISPR-GEM adı verilen gen düzenleme tekniklerinin verimliliği araştırılacak. Bu çalışma, biyorejeneratif yaşam destek sistemlerinin temelini oluşturan bitkilerin, uzay görevleri sırasında maruz kaldığı biyolojik ve biyolojik olmayan streslere karşı savunma mekanizmalarını anlamak ve geliştirmek adına büyük önem taşıyor.

Gen Araştırması Deneyi Hedefleri:

  • Mikro yerçekimi ortamında bitkilerin savunma mekanizmalarının anlaşılması
  • CRISPR tekniklerinin mikro yerçekimi koşullarında bitkiler üzerindeki etkinliğinin araştırılması
  • Biyorejeneratif yaşam destek sistemlerinin geliştirilmesine yönelik moleküler biyoloji verilerinin elde edilmesi

Alper Gezeravcı, daha önce Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği tepkileri incelediği "EXTREMOPHYTE" deneyiyle de dikkat çekmişti.

AA