Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Almanya silah ihracatında rekor kırdı

Almanya Ekonomi ve İklimi

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, geçtiğimiz yılın silah ve askeri malzeme satış onayına ilişkin raporunu kamuoyuna açıkladı. Rapor, Alman hükümetinin geçtiğimiz yıl yurt dışına yaklaşık 12,2 milyar avro değerindeki silah ve askeri malzeme satışına onay verdiğini gösteriyor.

Bu durum, Almanya’nın 2023’te silah ve askeri malzeme satışında bir rekor kırdığı anlamına geliyor. Berlin yönetiminin önceki yıllardaki yıllık rekoru 2021’de 9,35 milyar avro ile gerçekleşmişti. Yeni rekor, öncekine göre yüzde 30 artışla dikkat çekiyor.

Bakanlığın raporuna göre, geçen yıl en fazla askeri teçhizatın satıldığı ülke, Rusya ile savaşan Ukrayna oldu. Alman hükümeti, Kiev’e 4,44 milyar avroluk silah ve teçhizat satışına onay verdi. Bu satışlar arasında Leopard 2 tankları, Patriot hava savunma sistemleri, Gepard tipi uçaksavar tankları, PzH obüsleri, stinger füzeleri, el bombaları, kasklar ve araçlar bulunuyordu.

Hükümetin geçen yıl onay verdiği silah ve askeri malzeme satışlarının yüzde 89’u Avrupa Birliği (AB) ve NATO ülkeleri tarafından yapılmış olup toplamda 10,84 milyar avroyu bulmuştur.

Almanya’da silah ihracatı kontrolleri konusunda, İsviçre, Singapur, Ukrayna, Japonya, Avustralya ve Güney Kore gibi ülkeler NATO ülkeleriyle benzer bir muamele görmektedir.

Almanya’nın İsrail’e olan silah ve askeri malzeme satışı, önceki yıla göre 10 kat artarak 326 milyon avroya ulaştı. Bu artışın, İsrail-Filistin çatışmasının başlamasının ardından federal hükümetin 185 başvuruyu onaylamasıyla gerçekleştiği belirtiliyor.

Silah ihracatı, 2021’de getirilen kısıtlama vaadiyle iktidara gelen hükümetin, rekor seviyede bir ihracat gerçekleştirmesi nedeniyle tartışmalı bir konu haline gelmiştir. Koalisyon müzakerelerinde Yeşiller ve Sosyal Demokrat Parti’nin çabalarına rağmen, hükümetin silah ihracatını azaltma ve kontrol yasası çıkarma hedefleri tutmamıştır.

Scholz hükümeti, Ukrayna krizi başladıktan sonra 2022 sonbaharında “Silah İhracatını Kontrol Yasası” taslağını hazırlamıştır. Taslağa göre, gelecekte silah ihracatında insan haklarına saygı, hukukun üstünlüğü ve demokrasi daha fazla vurgu yapılacaktır. Ukrayna meselesi, Alman dış politikasında bir dönüşümü simgelerken, Başbakan Scholz’un Rusya-Ukrayna Savaşı’nı “dönüm noktası” olarak nitelendirmesi ve Bundeswehr’in modern silahlarla donatılması için 100 milyar avroluk ek fon tahsis etmesi dikkat çekmiştir.