Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AFAD verilerine göre Kütahya’da 7 şiddetinde bir depremde; 16 BİN 412 BİNA YIKILACAK

CHP Kütahya İl Başkanı

CHP Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, AFAD tarafından hazırlanan İl Risk Azaltma Planındaki verilere dikkat çekti. Başkan Şahbaz Kütahya’da 7 şiddetinde bir deprem olması halinde 107 bin 465 binadan 16 bin 412’si yıkılacağını aktardı.

CHP Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, parti il binasında basın açıklaması düzenledi. Şahbaz, 2. derece deprem kuşağı üzerinde yer alan Kütahya’nın taşıdığı deprem riskine, yaşanacak olası kayıplara ve geç olmadan alınması gereken önlemlere değindi.

“YARALAR EL BİRLİĞİ İÇİNDE SARILMALI”

Başkan Şahbaz konuşmasında deprem bölgesinde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır, yaralılara ise acil şifalar dileyerek başladı. Şahbaz: “Resmi verilere göre 40 binin üzerinde vatandaşın hayatını kaybetti. Enkaz altında kalan ve kayıp olan vatandaşlarımızla bu rakamın kat kat üzerinde can kaybı olduğu anlaşılmaktadır. Bu deprem felaketinde Hatay ve Adıyaman illerimiz neredeyse tamamen yıkılmış Kahramanmaraş ve depremden etkilenen diğer sekiz ilimizde de çok büyük yıkım ve can kaybı gerçekleşmiş,  mesken ve iş yeri kaybı meydana gelmiştir. Öncelikle depremden etkilenen illerimizde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Depremin yaraları devlet, yerel yönetimler ve halkımızla birlikte el birliği içinde sarılmalıdır. Depremde yıkılan şehirlerimiz ranta göre değil bilimsel verilerle yeniden planlanarak, yaşama uygun şekilde kurulmalıdır” diye konuştu.

“KÜTAHYA FAYI YAKLAŞIK 48 KM”

Ülkenin 11 ilini etkileyen felaketin ardından Kütahya’nın taşıdığı deprem riskinin de vatandaşları endişelendirdiğini aktaran Başkan Şahbaz: “2021 yılında Kütahya Valiliği il afet ve acil durum müdürlüğü AFAD tarafından hazırlanan İl Risk Azaltma Planında (İRAP) çok çarpıcı veriler dikkat çekmektedir. İlimiz Ege Graben sisteminde olup Kütahya fay zonu, Akşehir Simav fay zonu, Emet -Gediz fay zonu, Bursa yöresi kuzey anadolu fay zonu ve Eskişehir fay zonunun etkisi altındadır. Kütahya fayı yaklaşık 48 km olup en az 6,5 ve üzerinde deprem üretebilecek potansiyelde diri bir faydır. Milat’tan önce 6000 ve Milat’tan önce 1800 yıllarında yıkıcı deprem ürettiği bilinmektedir” şeklinde konuştu.

31 BİN 500 MESKEN SIVI ZEMİN ÜZERİNDE

Kütahya il sınırları içerisinde tanımlanmış 16 adet diri fay bulunduğunu kaydeden Başkan Şahbaz: “Bu faylar 6 km ile 56 km arasında değişmektedir ve verilere göre bu fayların üretebilecekleri maksimum deprem büyüklüğü 7.1 olarak öngörülmüştür. Aletsel ölçümlerin yapıldığı 1900 yılından 2012 yılına dek ilimizde beş ve üzerinde 31 adet deprem meydana geldiği AFAD tarafından bildirilmiştir. Son olarak Simav’da 5.9 büyüklüğünde deprem büyüklüğünde meydana gelmiştir.  1970 yılında Gediz‘de gerçekleşen 7.2 büyüklüğündeki deprem ilimizde ciddi anlamda can ve mal kaybına sebebiyet vermiştir. AFAD’ın il afet risk azaltma planında il merkezinde toplam mesken sayısı 134 bin 759 olarak bildirilmektedir. Bu meskenlerin yüzde 58’i 2002 sonrası iskân alan meskenlerdir. Raporda verilen bilgilere göre merkez mahallelerinin yüzde 26’sı ve 31 bin 500 mesken zemini sıvılaşma riskli bölgede yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

107 BİN 465 BİNADAN 16 BİN 412’Sİ YIKILACAK

Başkan Şahbaz, AFAD verilerine göre Kütahya’da 7 büyüklüğünde bir deprem olması durumunda yaşanacak kayıpları aktardı. AFAD’ın öngörüsüne göre; 107 bin 465 binadan 16 bin 412’si yıkılacak. 21 bin 121’inde ağır hasar meydana gelecek. Depremden 407 bin nüfus etkilenecek. 3 bin 758 can kaybı, 7045 ağır yaralı olacak ve 145 bin 477 geçici barınma ihtiyacı ortaya çıkacak. Başkan Şahbaz, bahse konu rakamların belirtilen büyüklükte bir deprem olması halinde Kütahya’da çok ciddi kayıpların yaşanacağını dile getirdi.

“MEVCUT RAPOR ÇOK YÜZEYSEL”

İlçelerdeki olası depremlere karşı herhangi bir risk değerlendirmesinin yapılmadığına da dikkat çeken Başkan Şahbaz: “Mevcut raporun çok yüzeysel bir şekilde hazırlandığı görülmektedir. İlimizin ilçeler ile birlikte ayrıntılı risk raporu bilimsel veriler ışığında tekrar hazırlanarak, yapılan çalışmaların ilgili kurumlara bildirilmesi, depreme ve diğer afetlere karşı gerekli önlemlerin, bina iyileştirmelerinin ve güçlendirmelerinin, gecikilmeden yapılması gerekmektedir. Kentsel dönüşüm yapılan mahallelerde yerleşim bilimsel yöntemlerle ve halkımız mağdur edilmeden zaman kaybedilmeden yapılmalı. Kentsel dönüşüm rant değil insan odaklı ve kent planlaması yapılarak mümkün olduğunca yerinde dönüşüm ile gerçekleştirilmeli. Kütahya sınırları içinde bulunan ve ilimizi etkileyecek faylar, üniversiteler ve MTA gibi kurumlarla detaylı olarak incelenerek potansiyel riskler belirlenmeli” açıklamasında bulundu.

“SIVILAŞMA RİSKİ YÜKSEK ZEMİNLER İMARA AÇILMAMALI”

Başkan Şahbaz, Kütahya Belediyesinin afet konusunda duyarlı olmasını, deprem riski yüksek, sıvılaşma riski yüksek zeminlerin imara açmamasını talep ederek: “Vazokule, Yedigöller, kent meydanı gibi kozmetik projeler yerine kaynakların depreme karşı önlemler için kullanılmasını talep ediyoruz. Bu kapsamda taşkın ve deprem riski yüksek Gaybiefendi Mahallemizdeki alanın imara açılması kararının yeniden değerlendirilmesini bekliyoruz. Afet durumunda personel ve ekipman kadar organizasyonun da önemli olduğunu son depremlerde yaşamış bulunmaktayız. Bu nedenle gerçekleşmesi muhtemel afetler için senaryoların çok dikkatli hazırlanması, görevli personelin eğitime tabi tutulması ve alınacak önlemler ve yapılması gerekenler konusunda halkımızın bilgilendirilmesi büyük önem arz etmektedir” diyerek sözlerini tamamladı. CANSU AYDEMİR