Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Borsada T1 ve T2 nedir? T2 eksi bakiye ne demektir?

Borsada takas işlemlerini anlamak

Borsada takas işlemlerini anlamak için sıkça karşılaşılan terimlerden biri olan “T1” ve “T2” ile ilgili merak edilen soruların yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz…

Her finansal piyasanın kendine özgü terimleri vardır ve bu terimler, işlemleri ifade etmek için kullanılır.

Bu terimler genellikle küresel olarak benzer şekillerde kullanılır. Örneğin, zamanı ifade etmek için “Time” teriminden türetilen “T” harfi kullanılır.

Borsada “T” harfi, işlem yapılan zamanı gösterir. Sadece “T” olarak kullanıldığında aynı günü ifade ederken, “T+1” veya “T+2” gibi kullanıldığında, işlem yapılan günden sonraki günleri ifade eder. Genel olarak bu sürelerde hisse senetlerinin satıldığı veya bakiyelerin güncellendiği bilinir.

Borsada T1 Nedir?

Borsada “T1,” işlem yapılan günü ifade eder. Yani, bir işlemi bugün yaptıysanız, zaman “T” harfi ile gösterilir. “T1” ise işlem yapılan günden sonraki 1 iş gününü ifade eder.

Başka bir deyişle, Pazartesi günü gerçekleştirdiğiniz bir işlem “T” ile gösterilirken, “T+1” ifadesi Salı gününü temsil eder. Eğer “T” günü Cuma ise, “T1” günü Pazartesi olacaktır, çünkü hafta sonu işlemler kapalıdır.

Paranın çekileceği günün belirlenmesinde de “T1” terimi kullanılır. Borsada “T1,” paranın işlem yapıldıktan 1 gün sonrasında nakit olarak çekilebileceğini ifade eder. Yani, işlem yapıldıktan 1 gün sonra kazancınızı çekebilirsiniz.

T+1 Bakiye ile Hisse Alınır mı?

Borsada “T+1” kavramı takas gününü ifade eder. Yatırımcının hisse senedini sattıktan sonra ne zaman parasını çekebileceğini gösterir.

Diğer bir deyişle, “T1,” hesap bakiyesinde görünen miktarın 1 gün sonra çekilebilir hale geleceğini ifade eder.

borsada t1 t2 nedir

T+2 Eksi Bakiye Ne Demektir?

Borsada “T2” kavramı da zamanı ifade eder. “T” aynı günü gösterirken, “T+2” işlem yapılan günden 2 iş günü sonrasını ifade eder. Yani, işlemi Pazartesi günü yaptıysanız, Çarşamba günü gerçekleşeceğini gösterir.

Bir hisse senedini “T” gününde bozduğunuzda, “T+2” gününde bakiyenin hesaptan çekilebilir hale gelir. Ancak hesaptaki parayı kullanabilirsiniz. Ancak hesabınızdaki parayı çekemezsiniz. Yani, bugün bozduğunuz bir hisse senedinin takası 2 gün sürer ve hesaba yansıyan bakiye sadece yatırım işleminde kullanılabilir. “T+2” gününde ise bu bakiyeyi çekmeniz mümkün olur.

T+2 Bakiye ile Hisse Alınır mı?

Borsada “T+2” bakiye ile hisse alabilirsiniz veya bu bakiyeyi direkt olarak nakit olarak çekebilirsiniz.

Örneğin, ABC hissesine sahiptiniz ve Pazartesi günü satış yaptınız. Bakiyeniz “T1” gününde hesabınızda görünecektir. Bununla hisse alımı yapabilirsiniz, ancak nakit çekimini “T2” gününde yapabilirsiniz. Çünkü satış işlemi gearrçekleşmiş ve belirlenen süre dolmuştur.

Sonuç olak, borsada “T” kavramı zamanla ilgilidir ve yanındaki rakamlar işlemin ne kadar iş gününde gerçekleşeceğini ifade eder. Hisse senedi işlemlerinde satış sonucunda nakit “T+2” gününde hesaba geçerken, “T+1” gününde görünen bakiye ile nakit çekim yapılamasa da hisse alımı yapılabilir.