Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tekerlekli sandalye fiyatları arttı, engelliler dertli

Tekerlekli sandalye fiyatlarının döviz

Tekerlekli sandalye fiyatlarının döviz kurundaki artıştan etkilendiğini belirten Gürsoy, “Manuel tekerlekli sandalye fiyatları 2 bin lira ile 10 bin lira arasında değişiyor. Döviz kurundaki hareketlilik engelli bireyleri etkiledi.” dedi.

Engelli vatandaşların hayat kalitesini artıran, topluma karışmasını sağlayan tekerlekli sandalyelerin fiyatları, döviz kurlarındaki yükseliş nedeniyle engellilerin bütçesini zorluyor.

15 bin liradan başlayan akülü sandalye fiyatları, özelliklerine göre 90 bin liraya kadar çıkıyor. Manuel tekerlekli sandalye fiyatları ise 2 bin liradan başlayarak 10 bin liraya kadar yükseliyor. 

Engelli Hakları Federasyonu Başkanı Cemalettin Gürsoy, engelli bireylerin yaşadığı sıkıntıları ve tekerlekli sandalyeye erişimde karşılaşılan zorlukları anlattı. 

Engelli bireyler için tekerlekli sandalyeye erişmenin zorlaştığına dikkat çeken Gürsoy, “Döviz kurunun yükselmesi en fazla engellileri vurdu. Çocuk akülü sandalyeleri bile 10 bin liradan başlıyor. En basit model akülü sandalyeler bile 16-17 bin lira” ifadelerini kullandı.

“DÖVİZ KURU ENGELLİYİ EVİNE HAPSETTİ”

Tekerlekli sandalye fiyatları dışında protez ücretlerine de işaret eden Gürsoy, “Bunu yalnızca tekerlekli sandalye ile kısıtlamayalım. Diz altı ampütasyonlar var. Protez ücretleri çok yüksek. Protez fiyatları 30-35 bin liraya kadar dayandı. Gürsoy, devlet desteği devede kulak kalıyor” dedi. Gürsoy, fiyatların piyasa koşullarına göre güncellenmediğini söyleyerek, “Dolar almış başını gidiyor. Maalesef bu ürünlerin fiyatları da dolara endeksli olduğu için vatandaşlar alamıyor. Çoğu engelli vatandaş evinden dışarı çıkamıyor. Eskiden tekerlekli sandalye bağışları çoğunluktaydı. Ancak bu son zamanlarda çok kısıtlı oluyor. Maalesef döviz kurlarının yükselmesi çoğu engelliyi evine hapsetti.” diye konuştu.