Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Huzursuz Bacak Sendromu ve Bilmeniz Gerekenler

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?

Nöroloji uzmanları, bacaklarınızı hareket ettirme ihtiyacı hissediyorsanız ve bu durum uykusuzluğa neden oluyorsa “huzursuz bacak sendromu”nun bir belirtisi olabileceğini belirtiyor.

Yaygınlık ve Cinsiyet Farkı

Huzursuz bacak sendromu, toplumda %5-10 arasında görülen bir rahatsızlıktır. Bu sendromun kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğü ve yaşla birlikte görülme sıklığının arttığı bilinmektedir.

Belirtiler

Huzursuz bacak sendromu, istirahat dönemlerinde bacaklarda uyuşma, yanma, iğnelenme, karıncalanma, ağrı ve şiddetli hareket ettirme isteği gibi belirtilerle kendini gösterir. Hasta bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı, sürünme, karıncalanma, huzursuzluk, kramp girme, ürperme, çekilme, ağrılı olma, elektriklenme, gerilme, rahatsızlık ve kaşınma gibi şikayetler yaşayabilir.

Tanı ve Yaygınlık

Huzursuz bacak sendromu, genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkar, ancak her yaşta görülebilir. Kadınlarda daha sık görülür ve çocuklarda tanı koymak zor olabilir. Tanı için kan testleri ve EMG tetkiki kullanılır.

Nedenleri

Huzursuz bacak sendromunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik faktörler, demir eksikliği, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, parkinson hastalığı, sinir hasarı, romatoid artrit ve hamilelik gibi durumlar bu sendromu tetikleyebilir.

Tedavi ve Önlemler

Huzursuz bacak sendromu tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedaviye başlamadan önce uyku hijyenine dikkat etmek, alkol, sigara ve kafeinden kaçınmak önemlidir. Ayrıca kan testlerinde saptanan eksikliklerin giderilmesi tedaviyi kolaylaştırabilir. İlaç tedavileri de etkili bir yol olabilir.

Uzmanlar, huzursuz bacak sendromu yaşayan kişilerin bu konuda doktorlarına danışmaları gerektiğini ve uygun tedavi ile bu rahatsızlığın kontrol altına alınabileceğini belirtiyor.