Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Grip Mevsimi Başladı, Aşı Zamanı Geldi

Sonbaharın gelmesiyle birlikte, grip

Sonbaharın gelmesiyle birlikte, grip mevsimi başlıyor ve uzmanlar, grip aşısı olmanın önemini vurguluyorlar.

Grip Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Her yıl dünya genelinde yaklaşık 500 milyon kişi grip hastalığına yakalanıyor ve 300 bine yakın kişi grip nedeniyle hayatını kaybediyor. Grip hastalığı özellikle bazı yaş gruplarında ağır seyirli olabilir.

Grip Aşısının Önemi ve Uygulanışı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları, grip aşısının bu ağır komplikasyonlardan korunmak ve hastalığı hafif geçirmek için mutlaka yapılması gerektiğini belirtiyorlar. Grip aşısı Eylül ve Ekim aylarından itibaren yapılmalıdır ve zamanında uygulandığında yüksek bir başarı oranı sağlar.

Grip aşısının herhangi bir aşıya karşı ciddi alerjisi olmayan ve yumurtaya ciddi alerjisi olmayan herkese yapılabilir. Aşı içeriği diğer aşılardan farklı değildir.

Covid-19 Aşısı Birlikte Uygulanabilir

Grip hastalığının her yıl değiştiği göz önüne alındığında, her yıl grip aşısının yeniden yapılması gereklidir. Ayrıca, 6 aydan büyük herkes grip aşısı yaptırabilir. Ancak risk grubunda olan kişilerin öncelikli olarak aşılanması gerekmektedir. Bu gruplar arasında gebeler, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, sağlık çalışanları ve bakıcılar bulunmaktadır.

Ülkemizde influenza A ve B tiplerine ait 4 farklı grip aşısı bulunmaktadır ve bu aşılar risk gruplarına uygulanırken SGK tarafından karşılanmaktadır.

Grip aşıları ile Covid-19 aşıları aynı dönemde uygulanabilir ve herhangi bir sakınca teşkil etmez. Bu, risk grubundaki kişilerin daha az sıklıkla sağlık kuruluşlarına gitmesini sağlar.