Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye’de İHA kullanımı ve kullanıcı sayısı hızla artıyor

Türkiye’de İnsansız Hava Araçları

Türkiye’de İnsansız Hava Araçları (İHA) sayısı hızla artmaya devam ediyor. Haziran ayı itibarıyla ülkemizde kayıtlı İHA sayısı 68,426’ya yükseldi ve kayıtlı İHA pilotu sayısı ise 1,440,867’ye ulaştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), “2023 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu”na göre, İHA’lar artık sadece sivil ve ticari amaçlarla değil, askeri, güvenlik, istihbarat, tarım/ilaçlama, kargo, gümrük işlemleri, orman yangınlarıyla mücadele ve kamusal hizmetlerde de yaygın olarak kullanılıyor.

Bu artışta, İHA’lara yönelik düzenlemeler ve mevzuat çalışmalarının büyük etkisi var. SHGM tarafından 22 Şubat 2016’da yayınlanan İHA Sistemleri Talimatı ile 500 gram ile 25 kilogram aralığındaki İHA’lar için Kayıt Sistemi oluşturuldu.

İHA uçuş izinleri, internet üzerinden İHA Kayıt Sistemi aracılığıyla alınıyor ve bu süreç SHGM ile koordinasyon içinde yürütülüyor.

Türkiye’de haziran sonu itibarıyla faaliyet gösteren 80 İHA yetkili eğitim kuruluşu bulunuyor. Bunlardan 27’si Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı, 53’ü ise Yükseköğretim Kurulu (YÖK) İHA yetkili eğitim kuruluşu olarak hizmet veriyor.

İHA Sistemleri Talimatı gereği, 2016 yılında İHA pilotu sayısı 11,839 olarak kaydedildi. Bu sayı, 2023 yılının haziran sonunda ülkemizdeki İHA sayısının 68,426’ya ve kayıtlı İHA pilotu sayısının da 1,440,867’ye ulaşmasına yol açtı.

Ayrıca, İHA kullanıcılarının amatör sportif lisans sayısı 481,524’e, ticari lisans sayısı ise 9,905’e yükseldi. İHA Kayıt Sistemi’nde kayıtlı kişi sayısı ise 1,765,977’ye çıktı. Bu sayılarla birlikte İHA teknolojisinin Türkiye’deki popülerliği ve kullanımı her geçen gün artmaya devam ediyor.