Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kütahya’da bozuk para sıkıntısı büyüyor

Kütahya’da madeni para krizi

Kütahya’da madeni para krizi baş gösterdi. Esnaf durumun ciddiyetini “Gelen geçen dilencilerden bile dileniyoruz artık. Bize getirin diyoruz. Yani o kadar düştük. Camilere giderek istiyoruz.” diyerek anlattı.

Esnaf müşteriye verecek madeni parası olmadığında kasadan açık vererek müşteriyi uğurluyor.

Kütahya’da son aylarda esnaflarda madeni para sıkıntısı giderek artmaya başladı.

Esnaf, piyasada madeni para bulamamaktan şikayet ederken çözümü de kendi imkanlarıyla buldu.

Kütahya’da simit fırınında çalışan Rıdvan Bayram, kendi işlerinde aşağı yukarı simit zammı geldikten sonra daha fazla olmaya başladığını söyledi.

Simidin 7 lira olmasının ardından bozuk para beklediğini anlatan Bayram, “İnsanlara üç lira vermek zorunda kalıyoruz. On tane simitte de 30 lira gibi bir para ediyor. Yani aşırı sıkıntıdayız. Merkez Bankası’na bile sorduğumuzda yok diyorlar. Bize bir ay veya bir buçuk ay sonraya tarih veriyorlar. Bir de yeni çıkan paralarda hafiflik var. İnsanlar sahte veriyorsunuz diye tepki bile gösteriyorlar. Vallahi gelen geçen dilencilerden bile dileniyoruz artık. Yani o kadar düştük. Herkesten istiyoruz. Gelen müşterilerimizden rica ediyoruz. Ama çoğu zaman da bizden gidiyor. Her gün açık veriyoruz yani kasada.” ifadelerini kullandı.

“HURDACILARIN MADENİ PARALARI TOPLADIĞINI DUYDUK”

Bozuk para sıkıntısının bütün sektörlerde olduğunu bildiren çay ocağı işletmecisi Hakan Umutlu, sebep olarak da hurdacıların piyasadan paraları toplaması olduğu iddiasını dile getirdi.

Kendisine özellikle 25 kuruş, 10 kuruş tarzı madeni para toplamaya gelenler olduğunu anlatan, “Yani komple esnaf olarak bozuk parada büyük bir sıkıntımız var. Genelde fırıncı esnafından bulmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

Yaklaşık 1-1,5 aydır demir para sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren esnaf Arif Şenkal, camilerden ve dilencilerden topladıklarını aktardı.

Şenkal, sıkıntının madeni para üretim maliyetlerinin pahalı olmasından kaynaklandığını anlattı.

Son üç senedir büyük ölçüde bozuk para sıkıntısı yaşadıklarını bildiren İsmail Durmaz, şunları kaydetti: “Aldığımız duyumlara göre yani milli servete zarar vermek adına veya ondan üç beş kuruş rant elde etmek adına hurdacılar toplayıp demir paraların içindeki mineralleri eritip sattıklarını duyuyoruz. Sadece duyum. Artık müşterilere diyoruz ki mesela ekmek 7 lira, 10 lira veriyor adam. İki lira daha ver diyoruz. Yani bu şekilde müşteriden tedarik etmeye çalışıyoruz. Yani toplu olarak bulma imkanımız yok.”