Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kütahya İl Sağlık: Alzheimer hastalığı 3 evreden oluşuyor

Dünya Alzheimer ayı dolayısıyla

Dünya Alzheimer ayı dolayısıyla vatandaşlara yönelik bilgilendirmede bulunan İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, hastalığın üç evre halinde seyrettiğini ve bilinen bir tedavi yönteminin olmadığı açıklandı.

Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü, Dünya Alzheimer ayı dolayısıyla bilgilendirme mesajı yayımladı. Sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda hastalığın tanımına yer verildi.

Alzheimerin yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere, çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan, günlük yaşam aktivitelerini etkileyen ilerleyici bir beyin hastalık olduğu açıklandı.

Alzheimerin belirtilerine yer verilen paylaşımda, “Zihinsel bozukluklar, genellikle ilk belirtisi unutkanlıktır. Öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme, kişileri tanıyamama, karar verme güçlüğü, davranışsal bozukluklar, huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu, amaçsız dolaşma, hayaller görme, depresyon. Alzheimer hastalığı nasıl seyreder? Alzheimer hastalığı yavaş ilerleyen, ancak zaman içinde günlük yaşamı etkileyerek, hastayı geri dönüşsüz bir şekilde bakıma muhtaç bırakan bir hastalıktır. Hastalığın seyri genel olarak üç evreye ayrılabilir: Başlangıç evresi, orta evre ve ileri evre.” ifadelerine yer verildi.

“HASTALIĞIN BİLİNEN KESİN BİR TEDAVİSİ YOK”

Başlangıç evresinin farklı şekillerde başladığı anlatılan paylaşımda, şunlar kaydedildi: “İsimleri, tarihleri unutma, yolunu şaşırma, kelimeleri bulamama, işine, çevresine ilgisizlik, hastalığını kabul etmeme. Orta evrede ise belirgin unutkanlık, kişileri tanıyamama, yıkanma, giyinme gibi gündelik işlerde yardım ihtiyacı, hayaller görme, depresyon gibi ruhsal bozukluklar ortaya çıkar. İleri evre aile üyelerini tanıyamama, yemek yemede, yürümede güçlük, idrarının, dışkısını tutamama davranışları, ciddi davranış bozuklukları gözlenir. Alzheimer hastalığının bilinen kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat bazı uygulamalar ile hastalığın hastada oluşturduğu semptomların azaltılması veya ortadan kaldırılması ve hastalığın ilerleyişinin yavaşlatılması mümkündür.”