Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kütahya’da kadınların yüzde 60’ında bu hastalık görünüyor

Kütahya’da kadınların yüzde 60’ın

Kütahya’da kadınların yüzde 60’ın çikolata kisti hastalığını belirten Anadolu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Leyla Dunyamalıyeva Çetin, “Hastalık gebeliği yüzde 50 oranında etkileyebiliyor. Bu yüzden genç kadınlarda daha çok ilaçla tedaviyi öneriyoruz.” dedi.

Kütahya’da kadınlarda yüzde 60 oranında görülen çikolata kisti hastalığı gebeliği de etkileyebiliyor.

Kütahya Anadolu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Leyla Dunyamalıyeva Çetin, konuyla ilgili Ekspres Haber’e açıklamalarda bulundu.

Çikolata kisti hastalığının tanımını yapan Dr. Çetin, “Rahmin iç dokusu var. Endometrium diyoruz. O rahim iç dokusunun rahim etraf dokularda olmasına endometriyozis hastalığı diyoruz. Eğer yumurtalıktaysa da buna çikolata kisti diyoruz.” ifadelerini kullandı.

 Kadınların her ay adet gördüğünü ve bu yüzden rahim içinde sürekli kanama olduğunu aktaran Çetin, bu kanama nedeniyle çikolata sıvısı olduğunu belirtti.

Bu hastalığa da çikolata kisti yani endometriozis denildiğini anlatan Dr. Çetin, “En çok nedeni adetlerde ağrı olur. Adetten bir hafta önce olur, adet başlangıcında, adet sonrasında olabiliyor. Yani yumurtalıklarda daha çok oluyor. Bundan dolayı hasta asla gebe kalamaz diye bir şey yok ama yüzde 50 infertiliteyi etkileyebiliyor.” diye konuştu.

“GENÇ KADIN HASTALARIMIZDA AMELİYATI ÖNERMİYORUZ”

Kütahya’da bu şikayetle çok sayıda kadın hasta geldiğini bildiren Dr. Çetin, oranlama yapıldığında bu oranın yüzde 60 olduğunu kaydetti.

Hastalıkta kistin beş santimetreye kadar takip edildiğini dile getiren Dr. Çetin, hasta evli değilse genç hastalarda takip etmeyi önerdiklerini belirtti. Daha büyük vakalarda ameliyatı hastalara tavsiye ettiklerini anlatan Dr. Çetin, şöyle devam etti: “Ancak ameliyatlarda da yumurtalığın sağlıklı dokuları hasarlandığı için yani genç kızlarımızı takip etmek, ilaçla tedavi etmeyi öneririz. Zaten hasta adetliyken çok ağrım oluyor. Bir hafta önce başlıyor veya adet başlangıcında şiddetli ağrı oluyor diye geliyor hastalar. Adetliyken çok şiddetli ağrım oluyor. Üç gün devam ediyor veya adetten sonra da devam ediyor diye baktığımızda genelde çikolata kistiyle karşılaşıyoruz.”

 

Op. Dr. Leyla Dunyamalıyeva Çetin
Op. Dr. Leyla Dunyamalıyeva Çetin

 

İlginizi Çekebilir…

Öfke kontrolünde etkili öneriler