Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sağlık Müdürlüğü: Hepatit hastalığı önemini koruyor

28 Temmuz Dünya Hepatit

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle bilgilendirme mesajı yayımlayan İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, hepatit hastalığının dünya genelinde önemini koruduğuna dikkat çekti.

İl Sağlık Müdürlüğü 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Sosyal medya hesaplarından yapılan bilgilendirme mesajında hepatitin ciddi bir halk sağlığı problemi olarak dünyada önemini koruduğu aktarıldı. Hastalığın karaciğer iltihabı ve pek çok nedene bağlı oluşabileceği belirtilen açıklamada “Hepatit (A, B, C, D ve E) olmak üzere farklı virüs tipleri bulunmaktadır.

Bunlardan hepatit B, C ve D kronik karaciğer hastalıklarına yol açmaktadır. Hepatit A hastalık etkeni taşıyan su ve besinlerle salgınlara yol açabilen, kötü hijyenik koşullardan dolayı kolaylıkla bulaşabilen bir hastalıktır.

Çocukluk çağlarında hafif belirtilerle geçirilen Hepatit A enfeksiyonu, ileri yaşlarda daha ağır seyretmekte ve şiddetli karaciğer hastalığı ile ölümlere yol açabilmektedir. Hepatit B ve Hepatit C virüsleri uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine yol açabildiği için ayrıca bir öneme sahiptir.” ifadelerine yer verildi.

HASTALIĞIN BULAŞMA NEDENLERİ AÇIKLANDI

Hepatit B ve Hepatit C hastalıklarının buluşma yoluyla ilgili bilgilerin verildiği açıklamada şunlar kaydedildi: “Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin nakilleriyle, sterilize edilmemiş cerrahi malzemelerin kullanıldığı tıbbi ya da diş müdahaleleriyle, kullanılmış enjektör kullanımıyla, ortak tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların kullanımıyla, sterilize edilmemiş araçlarla dövme, akupunktur ya da vücut takılarının uygulanmasıyla, hepatit B ve C taşıyıcılarının aile içi temasıyla, anneden bebeğe doğumda ve sonrasında, güvenli olmayan cinsel ilişkiyle bulaşır.

Hepatit B virüsünden korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır. Hepatit C virüsüne karşı aşı henüz bulunmamaktadır, ancak tedavisi mevcuttur. Hepatit D virüsü, hepatit B virus (HBV) enfeksiyonu olan kişilerde hastalığa yol açar. HBV’nin yokluğunda enfeksiyon yapamaz.

Fakat hafif seyreden HBV enfeksiyonunu daha ağır ve hızlı seyreden bir hastalığa dönüştürebilir. HDV kan ve kan ürünleri temasıyla, kas içi veya damar içi enjeksiyonlarla, deri ve mukoza yoluyla ve cinsel yolla bulaşabilir.

Hepatit E virüsü (HEV) fekal-oral (dışkı ile temas) yol ile bulaşır, vahşi ve evcil hayvanlarda bulunur ve akut enfeksiyona yol açar. Erişkinlerde çocuklardan daha sık görülür. Hepatit E virüsünün spesifik bir tedavisi ve aşısı yoktur.”