Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Airfryerler sağlığımızı tehdit mi ediyor?

Yemek yapmada kolaylık sağlamasıyla

Yemek yapmada kolaylık sağlamasıyla ilgileri üzerine çeken airfryerler bu sene satış rekorları kırdı. Ancak kullanıcılar sağlıklı ve sağlıksız olduğunu söyleyenler olarak ikiye ayrılmış durumda.

Az yağlı ve pratik yemek yapması sebebiyle özellikle kadınların beğenisini toplamakta geç kalmayan airfryerlerın her geçen gün satışları daha da artıyor. Bunun yanında daha sağlıklı yemekler yaptığı iddiasıyla popülerliğini korumaya da devam ediyor. Fakat kullanıcılar henüz sağlık açısından güvenilir olup olmadığı konusunda kararsız.
Klasik fırınla benzer şekilde konveksiyon ısısı mantığı ile daha hızlı çalışıyor.

Fikir ayrılıkları başladı
Bir kesim ‘Sağlık açısından zararlı, çok sayıda kanserojen madde içeriyor’ fikrini savunurken ‘Fırınla aynı mantık, her yemeğe az da olsa yağ zaten konuyor’ diyenlerin sayısı da oldukça fazla.
Vatandaşın asıl endişesi, pişirme işleminde akrilamid gibi kanserojenlerin (kansere neden olan maddeler) oluşumunun hangi seviyede olduğu.
Hava ile kızartma ve normal kızartma, kullanılan yağ miktarına göre farklılık gösteriyor. Yağ kullanımı (özellikle yeniden ısıtılmış yağ) sağlık açısından çeşitli endişeler doğuruyor. Bununla birlikte, uzun pişirme süreleri de kanserojen oluşumunun artmasına sebep olabilir. Bir pişirme yöntemi olarak havayla kızartmayı tartarken göz önünde bulundurulması gereken diğer faktörlere de göz atılması gerekiyor.

Akrilamidin bu makinelerle bağı nedir?
Akrilamid gıdalarda pişirme işlemi esnasında (120 derece üzeri ısıl işlem) bazı aminoasit ve karbonhidratların tepkimesiyle oluşan bir kimyasaldır. Özellikle kızartılmış, kavrulmuş, ızgara veya fırında pişirilmiş gıdalarda karşılaşılırken suda çözünürlüğü yüksek olduğu için haşlanmış ürünlerde oluşumuna henüz rastlanmamış.
Airfryer ile pişirilmiş yiyecekler derin yağda kızartılmış yiyeceklere göre daha az yağ içerdiği için elbette avantaj sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre içerdikleri akrilamid oranı da kızartılmış gıdalara göre düşüktür. Fakat bu noktada şuna dikkat çekmek gerekiyor. Bu hiç akrilamid içermediği anlamına gelmez. Makinenin kullanım talimatlarını dikkate alarak kullanmak olası zararı minimuma indirmeye yardımcı olacaktır.