Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Parkinson hastalığında akıllı saat devri

Parkinson hastalığı, akıllı saatler sayesinde 7

Parkinson hastalığı, akıllı saatler sayesinde 7 yıl önceden teşhis edilebilir

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, kullanılan akıllı saatlerden elde edilen bilgiler, Parkinson hastalığının erken teşhisinde yardımcı olabileceğini gösterdi.

Cardiff Üniversitesi bünyesindeki İngiltereli araştırmacılar, akıllı saatlerin, Parkinson’un erken teşhisinde önemli rol oynayabileceğini tespit etti.

İngiltere’de, yaklaşık yarım milyon kişinin sağlık verilerinin bulunduğu “Biobank” adlı biyomedikal veri tabanından faydalanılan araştırmada, veriler, yapay zeka ile analiz edildi.

Araştırmada, 2013-2016 döneminde bir hafta boyunca akıllı saat takan 103 bin 712 kişinin hareket hızı takip edildi.

Söz konusu döneme müteakip 7 yıl içerisinde Parkinson hastalığı teşhisi konulan katılımcıların akıllı saatlerinden elde edilen veriler, önceden aynı hastalık teşhisi konulanlarla karşılaştırıldı.

Buna göre, Parkinson hastası olanlarla, 7 yıl içerisinde bu hastalığın teşhisi konulan katılımcıların hareketleri, sağlıklı bireylere göre daha yavaş olduğu tespit edildi.

İlerleyen yıllarda da Parkinson hastalığı teşhisi konulanların verilerinin, sağlıklı kişilerden farklı olması, söz konusu hastalığın belirtilerinin 7 yıla kadar erken teşhis edilebileceğini ortaya koydu.

Akıllı saatler tıbbi gözlem amacıyla kullanılabilecek

Cardiff Üniversitesinden yapılan açıklamada, katılımcılardan elde edilen bir haftalık veri sayesinde kişilerin sağlık durumları hakkında uzun vadeli tahminlerde bulunulabildiğini kaydetti.

Bulgular sayesinde Parkinson’un erken teşhisi için güvenilir ve uygun fiyatlı yöntem geliştirebileceklerini aktaran bilim insanları, hareket takip cihazı ve akıllı saatlerin tıbbi gözlem amacıyla kullanılabileceğini vurguladı.

Parkinson hastalığı belirtisi olan verilerin, diğer hastalıklar ve ileri yaş gibi hareket hızını etkileyen faktörlere ilişkin verilerden ayırt edilebildiği belirtildi.

Araştırma, Parkinson hastalığının ilerleyişini yavaşlatacak yeni terapiler geliştirilmesi ve teşhiste yapay zeka kullanılabileceği konusunda umut verdi.

Alzheimer’dan sonra dünya genelindeki en yaygın hastalıklardan biri olan Parkinson, 10 milyona yakın kişinin hayatını etkiliyor.