Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“İFTARDA ET VEYA BAKLAGİL TÜKETİN”

Kütahyalı Diyetisyen Sümeyye Korkmaz

Kütahyalı Diyetisyen Sümeyye Korkmaz Ramazan ayı için beslenme önerilerinde bulundu. Sahura mutlaka kalkılması gerektiğini kaydeden Korkmaz, iftar sofralarında kaliteli protein kaynaklarında et grubu veya kuru baklagillerin tercih edilmesi gerektiğini aktardı.

Sahura mutlaka kalkılması gerektiğinin altını çizen Sümeyye Korkmaz, kalkılmadığı takdirde 16 saat süren açlığın 20 saate ulaştığını söyledi. Korkmaz, bunun da mide krampları, baş ağrısı, odaklanma problemi, kan şekeri ve tansiyon düşüklüğüne sebep olduğunu ifade etti.

“HAMUR İŞİNDEN UZAK DURULMALI”

Sahurda kahvaltılık ürünlerle beslenilmesinin daha iyi olduğunu aktaran Sümeyye Korkmaz: “Bu besinlerle daha uzun süreli tokluk sağlamış olacağız. Akşamdan kalan yağlı yemekler yerine kahvaltılıklarımız, yeşilliklerimiz, yumurtamız, yarım yağlı peynirimiz çok daha iyi olacaktır. Gün içerisinde susatmaması adına tuzlu zeytinler yerine çiğ kuruyemişler tercih edilebilir. Peynirimiz de tuzluysa suda bekletebiliriz. Beyaz unlu yiyecekler, hamur işleri yerine tam buğday, tam tahıllı ya da çavdar ekmeklerini tavsiye ederim. Kişilerin su ihtiyacı kilo başına 35,40 mililitredir. Bunu iftarla sahur arasında saat başına yayabilirler. Sahurda da en az 3 bardak su tüketimini öneririm. Çok da abartmamak gerekiyor” şeklinde konuştu.

“GÜN AŞIRI EKMEK YERİNE PİDE TERCİH EDİLMELİ”

Oruç açıldıktan sonra çorba içilmesi gerektiğini kaydeden Sümeyye Korkmaz: “O arada sindirimimizin kolaylaşması adına 5-10 dakika ara verirsek çok daha iyi olacaktır. Ana yemeğimize geçtiğimiz zaman kaliteli protein kaynaklarından et grubu ya da kuru baklagiller tercih edilebilir. Sebzeler tercih edildiği zaman da biz peynirden proteinimizi karşılayabiliriz. Gün aşırı ekmek yerine pide tercih edilmeli ama bunlarda da tabi ki susam ve yumurta biraz daha kaloriyi artırdığı için porsiyon kontrolüne dikkat edilmeli. Güllaç gibi sütlü tatlılar, şerbetli tatlılara göre daha masumdur. Yemekten ortalama iki saat sonrasında bunlar tercih edilebilir. Haftada iki gün öneririm. Süt grubu meyve yerine geçtiği için gün içerisindeki bu kalorilerden düşülebilir. Meyve tüketimini de genelde iftarda bir tane, sahurda bir tane tavsiye ediyorum ama sütlü bir tatlı tükettiğimiz zaman akşam meyve tüketilmesini önermem” diyerek sözlerini tamamladı. CANSU AYDEMİR