Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MİLLİ KAHRAMAN LAJOS KOSSUTH KÜTAHYA’DA ANILDI

Macaristan milli kahramanı Lajos

Macaristan milli kahramanı Lajos Kossuth, 1850-1851’de Kütahya’da sürgün hayatı yaşadığı, Macar Evi adıyla müzeye dönüştürülen binada düzenlenen törenle anıldı.

Macaristan Özgürlük Savaşı’nın 175. yılı dolayısıyla, Börekçiler Mahallesi’nde 1982’de “Macar Evi” adıyla müzeye dönüştürülen binanın bahçesinde tören düzenlendi. Törende, ilk olarak Türk ve Macar milli marşları okundu, Kossuth Anıtı’na çelenk bırakıldı.

GÜNEY: “ZORDA KALANLARA YARDIM ETMEK TÜRK MİLLETİNİN ŞİARINDA VAR”

Vali Vekili Mustafa Güney, törende yaptığı konuşmada, ulusların özgürlük mücadelelerinin kolay olmadığını söyledi. Büyük devlet adamı Lajos Kossuth’u saygı ve hürmetle anan Mustafa Güney: “Rusların özgür toplum olma adına verdikleri mücadeleler kolay olmamıştır. Bunun sonucunda birçok zorluklara katlanılmış, büyük devlet adamları böyle zamanlarda ortaya çıkmıştır. Bin sekiz yüz kırk sekiz, kırk dokuz yıllarında Macarlar Kossuth’un önderliğinde Avusturya’ya karşı verdikleri özgürlük savaşının ateşli savunucusu Kossuth ve dava arkadaşları Avusturya ile Rusya ittifakı sonucu ülkelerinden ayrılmak zorunda kalmışlar. Kendilerine kucak açan aynı kökün iki kolu olan Osmanlı Devleti’ne sığınmak zorunda kalmışlardı. Dün olduğu gibi bugün de zorda kalanlara yardım etmek Türk milletinin şiarında vardır” açıklamasında bulundu.

“HERKES ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRMELİ”

Kossuth ve ailesinin Kütahyalı Hamdi Bey’e ait konağa yerleştirildiğini kaydeden Güney, Kossuth’un çalışmalarını bu konakta aralıksız sürdürdüğünü aktardı. Bağımsızlık mücadelesine çok önemli mesafelerin kat edildiğini belirten Mustafa Güney açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kossuth’un anısını yaşatmak için düzenlenen bu müze, Türk Macar ilişkilerinin derinleştirilmesine de önemli katkılar sağlamıştır. Bugün Macaristan bağımsızlık önderi olan Kossuth sayesinde Kütahya ile Baranya eyaleti Ex şehri kardeş şehir olmuş ve ilişkilerin hem ekonomik hem siyasi hem de kültürel anlamda ileri düzeyde gelişmesi yönünde önemli adımlar atılmıştır. Ben bu ilişkilerimizin daha da artmasını, hükümetler arasında yapılan görüşmedeki hedefin yakalanması noktasında da karşılıklı iş birliği ve ticaretin geliştirilmesi yönünde herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesini temenni ediyorum.”

PİNTER: “BAŞKA HİÇBİR FİGÜR BU KADAR YÜKSEKLERE ÇIKMADI”

Macaristan’ın İstanbul Başkonsolosu Dr. Atilla Pinter de iki ülke arasında güçlü ilişkiler bulunduğunu dile getirdi. Sıcak karşılama için teşekkürlerini ileten Pinter: “Macarlar, özgürlükleri için Sivas’ta mücadele etmeye hazırlardı. Özgürlükleri için hayatlarını feda ettiler, çünkü artık yabancı bir yönetim altında yaşamak istemiyorlardı. Özgürlük Savaşı’ndan bahsedildiğinde akla ilk Kossuth gelir. Bir buçuk yıl boyunca yaptıkları, Macar halkının zikrinde ve duygularıyla o kadar yüksek bir konuma yerleşti ki Macar tarihinde başka hiçbir figür bu kadar yükseklere çıkmadı. Macaristan ve Macar halkı her zaman Osmanlı İmparatorluğu’nun Macar özgürlük, savaşçılarına sağladığı yardım için minnettardı. Bu cömert jest olmadan kahramanlarımız yeni bir yuva bulamazlardı. Kossuth dünya kamuoyunun dikkatini Macar meselesine çekmek için elinden geleni yaptı. İngiltere’ye ve Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Mücadelesini asla bırakmadı” şeklinde konuştu.

IŞIK:  “TARİHE DAYANAN ÇOK CİDDİ DOSTLUKLAR VAR”

Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık ise katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında; “Macar halkının özgürlük mücadelesinin yüz yetmiş beşinci yıl dönümü vesilesiyle iki güzide ülkenin güzide insanlar bir araya geldi. Vesile olan herkese teşekkür ediyorum. Macaristan halkının da özgürlük ve bağımsızlık günü tekrar kutlu olsun diyorum. İki toplum arasında tarihe dayanan çok ciddi dostluklar var. Biz de Kütahya Belediyesi olarak Macaristan’ın pek çok şehrinin belediyesiyle kardeş şehiriz. Birlikte çok güzel projelere imza attık. Nasip olursa bu yıl 31 Ağustos ve 1 Eylül’deki Macar Günü’ne de katılmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı. Işık, iki halkın bugüne kadar arttırarak devam ettirdiği kardeşliğin bundan sonra da devam etmesini temenni ederek bağımsızlık gününü yeniden kutladı.

GÜRAL: “DOSTLUĞUMUZ FATİH’TEN GÜNÜMÜZE DEK UZANIYOR”

Macaristan Kütahya Fahri Konsolosu İsmet Güral da programda bir konuşma yaptı. Türkler ve Macarlar arasında pek çok konuda birlik, beraberlik, bütünlük ve dostluk olduğunu kaydeden İsmet Güral şöyle konuştu: “Bu durum Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul fethinde kullandığı topları döken Macar Orman Usta’dan başlayarak günümüze kadar gelir. Macaristan’ın NATO’ya müracaat ettiği ilk yıllarda, ilk anlarda ona destek veren, hemen yanında yer olan birinci ülke Türkiye’miz oldu. Ve bizim bu hain 15 Temmuz darbesinde yaşadığımız darbede bize destek veren Macar devleti oldu. Çok teşekkür ediyorum. Macarlarla Fatih’ten gelen ve günümüzde de canlı olarak yaşadığımız birlik, beraberlik ve yardımlaşmamızın artaraktan devam etmesini diliyor ve sizleri tekrar sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

Tören sonunda, Kossuth ve ailesine ait eşyaların sergilendiği müze gezildi. CANSU AYDEMİR