Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

2000 yılı öncesinde yapılan binaların durumlarını “TEK TEK TESPİT EDECEĞİZ”

Belediye Başkanı Prof. Dr.

Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, deprem yönetmeliğinin çıktığı 2000 yılı öncesinde Kütahya’da 26 bin 608 adet konutun yapıldığını söyledi. Başkan Işık özel bir çalışma ile tek tek bu binaların depreme karşı dayanıklılık durumlarını tespit edeceklerini belirtti.

Kütahya Belediyesi mart ayı meclis toplantısı yapıldı. Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık başkanlığında belediye meclis salonunda gerçekleşen toplantıda 32 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı. Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 11 ili yıkıma götüren depremin de gündeme geldiği toplantıda, Başkan Işık Kütahya’nın riskli alanlarını anlattı ve kentsel dönüşümün önemine vurgu yaptı.

VEFA VE BÖLCEK MAHALLELERİNDE MERAK EDİLENLER

Başkan Işık öncelikle zemin sıvılaşması nedeniyle kamuoyunda kaygı oluşturan Bölcek ve Vefa Mahallelerindeki dönüşüme ilişkin bilgiler verdi. Başkan Işık: “Bölcek mahallesinde toplam 495 konut, cami ve ticaret alanından oluşan kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde 3+1 büyüklüğünde 3 blok, her blok başına 115 adet 80 santimetre çapında ve 17 metre derinliğinde beton kazık çakılmıştır. 2 + 1 dairelerden oluşan 22 blokta toplam 86 adet, yine 80 santimetre çapında 17 metre derinliğinde fore kazık olarak tabir edilen beton kazıklar çakılmıştır. Cami inşaatı alanında 41 adet aynı ölçülerde yani 80 santimetre çapında 17 metre derinlikte fore kazık uygulaması, ticaret alanlarında da 45 adet kazık aynı ölçülerde fore kazık uygulaması yapılmıştır. Bölcek mahallesindeki kentsel dönüşüm alanına toplam 2 bin 300 adet fore kazıkla imalat yapılmaktadır.70 cm kalınlığında radya temel uygulaması söz konusu yerde devam etmektedir. Benzer şekilde Vefa mahallesindeki 495 konut , ticaret alanı ve camiden oluşan yeni kentsel dönüşüm alanında da 3+1 dairelerden oluşan 5 blokta her birinde 100 cm çapında 20 metre derinlikte 80 adet fore kazık, 2+1 dairelerden oluşan 20 blokta blok başına 100 cm çapında 20 metre derinlikte 59 adet fore kazık uygulaması yapılmıştır. Cami alanında 54 adet 100 cm çapında 20 metre derinliğinde, ticaret bölgesinde de yine 115 adet aynı ölçülerde fore kazık uygulaması yapılmaktadır. Vefa mahallesi kentsel dönüşüm alanında toplam bin 808 adet 100 cm çaplı, 20 metre derinlikli beton kazık uygulaması devam etmektedir. Zemin etüdü ve bilimsel veriler ışığında şehrimize kazandırılacak bu yeni binaların, herhangi bir depremde zarar görmeyecek şekilde yapılması konusunda hassasiyetle çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.

MİKRO BÖLGE ÇALIŞMASI BAŞLADI

Başkan Işık, iki hafta önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetkililerin gelmesiyle beraber Kütahya’da mikro bölge çalışmalarının başlatıldığını söyledi. Işık: “Fay hatlarının nereden geçtiği, o bölgenin özelliği, ıslak zeminin olduğu alanlar, yeni imara açılabilecek alanlar olmak üzere orman alanları, sulanır alanlar gibi veriler belediyemizden ilgili birimlere aktarıldı. Türkiye’de aynı anda başlayan bu mikro bölge çalışması, ilimizde de devam etmektedir” diye konuştu.

“MENDERES CADDESİNDE RİSK YÜKSEK”

Başkan Işık, mekânsal adres kayıt sistemi verilerine göre Kütahya Belediyesi yetki alanında bulunan yapı stoğunun deprem riskine de değindi. 2000 yılı öncesi ve sonrası yapılan konutların yoğun olduğu mahalleri aktaran Başkan Işık: “Zafertepe, Sporkent, Dumlupınar, Bölcek mahallelerinde yerleşim yoğun olarak 2000 yılı sonrasında yapılmış. Yenidoğan, Yunus Emre, Cumhuriyet Mahalleleri ile kentsel dönüşümün sürdüğü Vefa, Sultanbağı ve Osmangazi mahallerinde binalar genel olarak 2000 yılı öncesinde ruhsat almış. Atatürk Caddesi ve Menderes Caddesi ise yine 2000 yılı öncesindeki evleri barındırıyor. Özellikle Menderes Caddesindeki binaların tamamına yakını yüksek katlı olması nedeniyle riskin de yüksek olduğu binalar” şeklinde konuştu.

“ÖZEL BİR ÇALIŞMA YAPACAĞIZ”

Kütahya merkezde 2007 yılı temmuz ayı sonrası inşaat ruhsatlarını alan binalara da değinen Başkan Işık: “Yeni yapı ruhsatı bina sayısı 8 bin 71. 2000 ve 2007 yılları arasındaki yeni yapı ruhsatı ise bin 975, yani on binin üzerinde bina yeni durumda. 2000 yılı öncesinde yapıldığı anlaşılan ve bundan sonra yapacağımız özel bir çalışmayla durumlarını tek tek tespit edeceğimiz bina sayısı da 26 bin 608 adet. Kütahya Belediyesi yetki alanı içerisinde toplamda 37 bin 823 adet yapı bulunmaktadır. Bu binaların yaklaşık 10 bine yakını içinde oturulmayan, muhtemel bir afette can kaybının azalmasına yol açacak ama mutlaka yıkılması gereken binalar” açıklamasında bulundu.

“RİSKLİ ALANLARIN DÖNÜŞÜMÜ KÜTAHYA’NIN EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ”

2013 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Kütahya’da yaklaşık 21 bölgenin riskli alan ilan edildiğini kaydeden Başkan Işık, bu alanlardaki konut stokları hakkında da bilgi verdi. Riskli ilan edilen alanlar içerisinde 2000 yılı öncesinde yapıldığı anlaşılan 7 bin 86 yapı, 12 bin 486 hane ve 2 bin 63 iş yerinin bulunduğunu söyledi. 2000 yılı sonrasındaki 603 yapı, bin 976 hane, 297 şiş yeri ile toplamda 7 bin 689 yapı, 14 bin 462 hane ve 2 bin 360 iş yeri bulunduğunu söyleyen Başkan Işık: “Önümüzdeki süreçte bu riskli alanların dönüşümü Kütahya’nın en önemli gündem maddesidir. 4 yıldır kentsel dönüşüm adına yaptığımız her çalışmanın ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha paylaşmak isterim” dedi.

“SORUMLULUĞUN BİLİNCİ İÇERİSİNDEYİZ”

Başkan Işık, son olarak 4 yıl içerisinde kentsel dönüşüm kapsamında yapılan konutlara değindi. Işık: “Hilalkent mahallesinde bin 416 konut, 37 iş yeri yapımı tamamlandı. TOKİ iş birliği ile Bölcek Mahallesinde 495 konut, Vefa Mahallesinde 495 konut, İnköy Mahallesinde 521 iş yeri yapım çalışması devam ediyor. Sultanbağı mahallesinde ise 424 konutun yenilenmesine yönelik proje çalışması devam ediyor. Bir kez daha milletimizin başı sağ olsun. Rabbim bir daha bu tür afetleri göstermesin ama ne var ki deprem bilimsel bir gerçek. Bu gerçeğe göre bizim tedbir alma zorunluluğumuz var ve bu sorumluluğun bilinci içerisindeyiz” diyerek sözlerini tamamladı. CANSU AYDEMİR