Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Makine Mühendisler Odası Kütahya İl Temsilcisi Mehmet Alper Demiral: “EMEKLİ MÜHENDİSLER GEÇİM SIKINTISI ÇEKİYOR”

Makine Mühendisleri Odası 68.

Makine Mühendisleri Odası 68. Plaket Töreni ve Geleneksel Oda Gecesi düzenlendi. Programın açılış konuşmasını yapan Makine Mühendisler Odası Kütahya İl Temsilcisi Mehmet Alper Demiral, emekliliği hak etmiş mühendislerin Türkiye şartlarında geçim sıkıntısı çektiklerini ifade etti. 

Kütahya Hilton’da düzenlenen programa Makine Mühendisler Odası Kütahya Temsilcisi Mehmet Alper Demiral’in ev sahipliğinde CHP Kütahya Milletvekili Dr. Ali Fazıl Kasap, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Nezihe Hanecioğlu, belediye başkan yardımcıları, oda temsilcilik il başkanları, Kütahya şube yönetimi ve şube temsilcileri, yürütme kurulları, makine mühendisleri ve eşleri katıldı. Plaket töreninde, meslekte 25, 40 ve 50. yılını dolduran mühendislere ve Kütahya Temsilciliğine desteklerinden dolayı Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’a plaket verildi.

DEMİRAL: “ODAMIZIN BAZI KIRMIZI ÇİZGİLERİ VAR”

Törenin açılış konuşmasını yapan Makine Mühendisler Odası Kütahya İl Temsilcisi Mehmet Alper Demiral, emekliliği hak etmiş mühendislerin Türkiye şartlarında geçim sıkıntısı çektiklerini ifade etti.  Sadece emekli olanlar değil aynı zamanda mesleklerini icra eden mühendislerin de yoksulluk sınırında ücret aldıklarını söyleyen Demiral: “2023’te Türkiye’nin 100. yılında meslektaşlarımızın açlık sınırında, yoksulluk sınırında yaşamamalarını; hak ettikleri ücretleri almaları ve ülkemize gereken katma değer sağlamalarını diliyoruz. Tabi ki odamızın bazı kırmızı çizgileri var. Bunlar kadına şiddet ve çocuğa istismar. Bu konuda geçmişte olduğu gibi bugün de kesinlikle geri adım atmıyoruz. İstanbul adliyesinde çocuğa istismarla ilgili çok güzel bir konuşma yapan CHP Kütahya Milletvekilimiz Çocuk Doktoru Ali Fazıl Kasap’ı da huzurlarınızda canı gönülden tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN IŞIK’A TEŞEKKÜR

Oda Temsilciliğinin geçmişe dönük olarak birçok dalda eğitim verdiğini aktaran Demiral: “Ama bizim asıl geçim kaynağımız, bizi asıl ayakta tutan şey asansörlerimiz. 2014 yılında Kütahya Belediyesinden ayrıldık ama 2019 yılında Alim Başkanımız göreve gelmesiyle birlikte Kütahya Belediyesinin asansörlerinin periyodik kontrollerini odamıza verdi. Biz de gece gündüz demeden çalıştık, didindik. İlk defa Kütahya’nın tüm asansörlerinin kontrolünü yaptık. Yaklaşık 3 bine yakın asansörümüz var. Kontrollerinin hepsini tamamen yaptık. Odamızın emekçilerine, teknik personeline ve büro görevlilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Kütahya’nın daha sağlıklı, daha huzurlu bir yaşam sürmesi için, halkımız için bize verdiği destekten dolayı Başkan Alim Işık’a çok teşekkür ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

IŞIK: “KÜTAHYA TÜRKİYE’NİN GÖZDE İLLERİNDEN BİRİ”

Teşekkür plaketi verilen Başkan Alim Işık ise konuşmasına misafirleri selamlayarak başladı. Alim Işık: “2019 yılında göreve gelir gelmez, daha işin ne olduğunu da bilmeden Türkiye’nin birçok yerinden yirminin üzerinde asansör firması bize geldi. Hepsinin sunumlarını aldık. En son 11’e kadar azalttık ve  birini tercih etmem gerekiyordu. En son dedik ki bunun yetkilisi ben miyim, benim. Sadece belediye başkanının tercihine bağlı. Ben ilimde emek veren, hizmet veren ve buradan ailelerine helal kazanç götürmek isteyen meslektaşlarımı tercih ediyorum dedim. 4 yıldır çalışıyoruz, hiçbir sıkıntı yaşamadık. Bu vesileyle asansör gibi çok önemli, insan sağlığını doğrudan ilgilendiren bir konuda gece gündüz demeden üzerine düşen görevi en iyi şekilde gerçekleştiren herkese çok teşekkür ediyorum. Kütahya şu anda Türkiye’nin gözde illerinden birisi. Her ne kadar Kütahya’nın dışlına çıkmamış, dünyanın merkezini Kütahya zanneden bazı hemşerilerimizin ‘Kütahya’dan bir şey olmaz’ gibi masalvari sözleri olsa da Kütahya’dan çok şey olduğunu Türkiye ve dünya biliyor. Bugün bölgesel ısıtmada örnek ve pilot il Kütahya. Türkiye’de 81 ilden eğer burası seçiliyorsa bunun bir sebebi var. Kütahya’yı gerçekten sizler ve bizler iyi analiz edersek, her şeyiyle birçok ile örnek olacak. Komşularımızda olmayan birçok potansiyelinin öne çıkartılması halinde birçok sorunun da kısa sürede çözülecek bir il olduğunu görürüz. Sadece geçmişten bugüne olmamız gereken zamanda bir araya gelip bu şehrin dertlerine çözüm bulmada ortak aklı kullanamadığımız için bugün böyleyiz” diye konuştu.

HANECİOĞLU: “KÜTAHYA’DA 2 BİN 650 ASANSÖRÜN BAKIMI YAPILDI”

Son alarak söz alan Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Nezihe Hanecioğlu ise: “2022 yılında Kütahya’da 2 bin 650 adet olmak üzere toplamda bölgemizde 21 bin 500 den fazla asansörün kontrollerini yüzde 100 olarak gerçekleştirdik. Bunun yanında sanayide bulunan fabrikalarımızda yaptığımız, endüstriyel rafların, basınçlı kapların ve kaldırma araçlarının, periyodik kontrollerine ve baca kontrollerini en güvenli şekilde yaparak sanayicimiz ile işbirliği içinde çalışmaya devam ediyoruz. Bu amaçla Kütahya, Afyonkarahisar ve Bilecik Temsilciliklerimizde bulunan 33 meslektaşımız ile birlikte toplam 45 personelimize ve onların çok sevgili ailelerine gönülden teşekkür etmek istiyorum” dedi.

“YANLIŞ EKONOMİK POLİTİKALARLA FAKİRLİK ARTTI”

Göreve geldiği 12 ay süresince huzursuzluk, şiddet ve yanlış ekonomik politikalarla fakirliğin arttığını söyleyen Başkan Hanecioğlu: “Şiddet ve hırsızlık ve dolandırıcılık inanılmaz boyutlara ulaştı. Bu olaylar bireysel olmaktan çıkmış toplumsal bir çöküş haline gelmiştir. Önümüz dönem, seçim dönemidir. Bu nedenle ülkenin kaynakları ile birlikte, nereden geldiği belli olmayan dolarlar, seçim malzemesi olarak dağıtılmaya başlanmıştır. EYT, kamudaki sözleşmelilerin kadroya alınması, yeni TOKİ projesi ve birçok proje seçim yatırımı olarak kullanılmaktadır. Biz mühendisler, seçim yatırımı gibi propagandalara şu ana kadar kanmadık. Bundan sonrada kanmayacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“MAAŞLARIMIZ İMAM, POLİS VE HEMŞİRE MAAŞLARININ ALTINDA”

Genel olarak hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısının arttığını belirten Başkan Hanecioğlu: “Biz mühendisler 20 yıl içinde gerek itibar anlamında, gerekse gelir anlamında en çok etkilenen meslek grubu haline geldik. Benzer meslek örgütlülüğüne sahip hakim-savcı ve doktorlarımızın gelirleri ile mühendislerin gelirlerini karşılaştırdığımızda 2016 yılında yaklaşık yüzde 10’luk bir fark bulunurken şu anda bu fark yüzde 400’lere ulaşmış durumdadır. Hatta maaşlarımız imam, polis ve hemşire maaşlarının altındadır. Bu ülkede elinizi attığınız her yenilikte her bilimsel çalışmada her üretimde emeği olan mühendislik mesleği değersizleştirilmiştir. Pek çok mühendis iş bulamadıkları için eğitimini görmediği işlere yönelmektedir. 4 ila 6 yıl arasında mühendislik eğitimi almış meslektaşlarımızın başka işlere yönelmesi, ülkemiz için çok büyük bir kayıptır. Önümüzdeki dönemde popülist yaklaşımlar iptal edilerek akılcı Milli Eğitim Planları yapılmalıdır. Üniversitelerde ülkenin ihtiyacına göre bölümler ve sayılar belirlenmelidir. Aksi halde beyin göçü artarak devam edecektir” ifadelerini kullandı.

“MÜHENDİS ASGARİ ÜCRET TARİFESİNDEN VAZGEÇMEDİK”

Hanecioğlu, 2012 yılında SGK ve TMMOB arasında imzalanan ve 2017 yılında SGK tarafından tek taraflı olarak feshedilen mühendis asgari ücret tarifesinden vazgeçmediklerini söyleyerek şöyle devam etti: “Tüm bu yapılanlara karşı bizi ayakta tutan ise Makine Mühendisleri Odasının vazgeçmediği birlikteliğimizdir. Meslektaşlar olarak oynanan oyunlara karşı birlikteliğimizi güçlendirmemiz gerekmektedir. Eskisinden daha çok odamıza sahip çıkmalıyız. Yeni arkadaşlarımızı odamıza üye olmaları konusunda teşvik etmeliyiz. Ülke kalkınmasının kendi ulusal kaynakların kullanılması ve üretimden geçtiği aşikar olup, devlet politikaları buna göre yeniden düzenlenmeli, kısa sürede cevap verecek kalkınma programları hazırlanmalıdır. Beyin göçü mutlaka önlenmelidir. Meslektaşlarımıza hak ettikleri değerler yeniden kazandırılmalıdır.” CANSU AYDEMİR